Friday

Persbericht:

Castratie biggen blijkt onnodig
Onderzoek toont aan dat berengeur nauwelijks door consument wordt opgemerktStichting Varkens in Nood dringt aan op verbod
Een onderzoek van de Universiteit Wageningen naar alternatieven voor castratie bij biggen heeft een wel zeer opmerkelijke conclusie opgeleverd: er blijkt geen wetenschappelijke onderbouwing te zijn voor de jaarlijkse castratie van 10 miljoen Nederlandse biggen en 100 miljoen biggen in Europa. Mannelijke biggen (beren) worden gecastreerd omdat hun vlees in een klein aantal gevallen bij verhitting stinkt, de zogenaamde berengeur. Het onderzoek dat eind maart werd gepubliceerd toont echter aan dat berengeur veel minder vaak voorkomt dan gedacht. Bovendien blijken maar weinig consumenten de berengeur onacceptabel te vinden. Het (onverdoofd) castreren van biggen lijkt daarom vooral gebaseerd op traditie en niet op feiten. Stichting Varkens in Nood doet naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten een dringend beroep op het Ministerie van LNV om castratie van biggen, bestemd voor de Nederlandse markt, per direct te verbieden en overweegt gerechtelijke stappen tegen alle partijen, zoals de supermarkten, die castratie eisen.De consument en berengeurDat consumenten geen varkensvlees met berengeur zouden accepteren, is voor de Nederlandse supermarkten aanleiding om alleen vlees van gecastreerde varkens af te nemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter nauwelijks bewijs voort te komen dat consumenten een voorkeur hebben voor vlees zonder berengeur. Uit het recente onderzoek van de Universiteit Wageningen ‘Beren op de weg’ blijkt dat consumenten vlees met berengeur nauwelijks herkennen.Niet alleen blijken consumenten berengeur vaak niet te herkennen, ook komt het veel minder vaak voor dan gedacht: niet 10% tot 25%, maar slechts 1,2% van het vlees van de mannelijke varkens ontwikkelt berengeur. De al jarenlang durende discussie over het castreren van varkens blijkt dus aan twee zaken voorbij te zijn gegaan:1. berengeur is voor de consument nauwelijks een probleem2. berengeur komt vrijwel niet voor.Hiermee lijkt de reden voor het castreren van mannelijke varkens te zijn vervallen.
Varkens in Nood eist actie van het Ministerie van Landbouw en dient een dringend verzoek in voor een verbod op castratie van biggen bestemd voor de Nederlandse markt én een aanpassing van de Nederlandse wetgeving. Varkens in Nood dient ook een verzoek in bij de Europese Commissie voor aanpassing van de Europese wetten.Verder overweegt Varkens in Nood gerechtelijke stappen tegen alle partijen die castratie eisen: de supermarkten Albert Heijn (de grootste supermarkt), C1000 (de "grootste slager van Nederland"), Aldi en Lidl (omdat veel Nederlandse varkens gecastreerd worden voor de Duitse markt) en tegen VION (de grootste slachter van Europa).Woordvoerder Hans Baaij van Varkens in Nood: “kennelijk eisen supermarkten en slachters uit een soort automatisme dat varkensvlees afkomstig moet zijn van gecastreerde (mannelijke) varkens. Varkens zonder ballen, altijd goed, want dan is ieder risico uitgeschakeld". De kans dat een consument komt klagen, schat Hans Baaij op veel lager dan 1 op de 1000. "Beter 1000 varkens (onverdoofd) castreren, denken de supermarkten van Nederland, dan één klagende klant: een misselijkmakende gedachte", aldus Hans Baaij.