Monday

Circusleed.nl


Wat kan jij doen?
Hoe kan jij de circusdieren helpen? Als individu kan je een hoop dingen doen om te helpen. Hieronder een overzicht.
Wat kan jij doen om te helpen?
Voordat het circus naar je gemeente komt
Weet waarom circussen met dieren moeten stoppen met dieren te gebruiken. Zie hier
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties en andere nieuwe informatie over het dierencircus.
Verzamel informatie over het circus dat naar je gemeente komt. Over welke dieren ze hebben, of ze gewelddadig zijn geweest tegenover mensen en dieren, of ze boetes hebben gehad etc. En geef deze informatie door aan lokale pers en iedereen in je buurt.
Verzamel informatie over wanneer het circus in je gemeente is en waar. Zoek uit welke (lokale) sponsors ze hebben en contacteer deze en geef ze informatie over dieren in het circus. Onderaan deze pagina staan voorbeeldbrieven die je kan gebruiken om bedrijven en pers aan te schrijven over het dierenleed in het circus.
Schrijf een bezwaarschrift naar je gemeente (zie voorbeeldbrieven), waarin je vraagt om het circus niet toe te laten vanwege het dierenleed en vanwege de veiligheid van de burgers ((wilde) dieren kunnen ontsnappen tijdens voorstelling of er buiten en omstanders/publiek te verwonden).Zoek ook uit of het circus wel de juiste vergunningen heeft en de toestemming heeft om in de gemeente te staan en of ze wel borden mogen neerzetten etc. Voor de regels waaraan het circus moet voldoen kan je de Algemene Plaatselijke Verordening van je gemeente doorlezen.
Schrijf naar lokale politici/politieke partijen. Voor een voorbeeldbrief kan je onderaan deze pagina kijken.

Gebruik de media om een groot publiek te bereiken en informatie te bieden
Schrijf een brief naar de media en leg ze uit waarom dieren lijden in het circus. Onderaan deze pagina staan voorbeeldbrieven die je kan gebruiken om de media aan te schrijven over het dierenleed in het circus. Het is belangrijk dat kranten en lokale tv-zenders ook een ander standpunt te horen krijgen betreffende dieren in het circus. Vaak promoten kranten en tv-zenders het circus.
Als je gaat protesteren, dan kan je ons contacteren voor gratis flyers en posters. Schrijf van te voren een persbericht, welke je naar de kranten en tv-zenders opstuurt. Je kan ook een standaardpersbericht gebruiken dat onderaan deze pagina te vinden is.

Als het circus al in je gemeente staat
Zoek uit wanneer ze aankomen met de dieren op het terrein in je gemeente. Ga op dat moment er staan met een (foto/video)camera in de hand en leg het vast wanneer er misstanden plaats vinden. Email ons door wat je hebt gezien. Indien er (lokale) wetgeving overtreden wordt contacteer dan ook de juiste instanties daarvoor.
Zoek mede-activisten welke met jouw bij het circus willen staan om flyers uit te delen. Veel mensen weten nog steeds niets over het leed van de dieren bij het circus. Educatie is macht. En hoe meer mensen het weten, des te eerder zullen dieren uit het circus verdwijnen. Een protest kan je aanvragen/aanmelden bij de gemeente. Voor een standaard aanvraag brief kan je onderaan de pagina kijken. Flyers kun je bij ons aanvragen (voortijdig doen).

Als het circus vertrokken is
Houdt de media nauwlettend in de gaten tijdens en na het circus over eventuele incidenten die zich hebben voorgedaan. Je kan ook bij gemeente en politie navragen of er eventuele klachten zijn gekomen. Indien er iets is geweest, dan horen we dat ook graag. Wij houden een database bij van incidenten.
Als je dat nog niet gedaan hebt, kan je alsnog lokale politici vragen of ze in het vervolg circussen met dieren willen bannen uit de gemeente. Overhandig ze eventuele foto's en video van het circus wat in je gemeente aanwezig was en geef ze info over waarom dierencircussen moeten verdwijnen. Voor een voorbeeldbrief kan je onderaan deze pagina kijken.
Voorbeeldbrieven
Brief naar gemeente
Brief naar terreinbeheerder (verhuurder terrein)
Brief naar sponsors
Aanvraag/aanmeldingsbrief circusdemonstraties