Thursday

Lidl en Aldi gaan over op vlees van niet-gecastreerde varkens

Van onze verslaggever Caspar Janssengepubliceerd op 17 oktober 2008 06:57, bijgewerkt op 17 oktober 2008 12:09

AMSTERDAM - De internationale supermarktketens Lidl en Aldi stappen in Nederland over op vlees van niet-gecastreerde varkens. Dat maakte de Stichting Varkens in Nood vanochtend bekend. De stichting daagt vandaag twee andere supermarktketens, Albert Heijn en C1000, voor de rechter om af te dwingen dat ook zij stoppen met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens.
Jaarlijks worden in Nederland meer dan drie miljoen biggen gecastreerd. Dat gebeurt om de kans op de onaangename ‘berengeur’ die sommige niet-gecastreerde varkens ontwikkelen bij verhitting in de pan, uit te sluiten. Volgens recent Wagenings onderzoek komt die berengeur bijna niet meer voor, in niet veel meer dan 1 procent van het vlees.
Het castreren van biggen is erg omstreden. Dierenwelzijnsorganisaties zijn fel tegen en ook boeren willen er het liefst mee stoppen. Maar supermarkten zijn bang dat consumenten varkensvlees gaan mijden.
Vanaf volgend jaar moeten biggen onder verdoving gecastreerd worden, maar dat helpt niet tegen napijn en andere klachten. Bovendien groeien ‘beertjes’ na de castratie minder snel en gezond op, aldus de Stichting Varkens in Nood.
Aldi en Lidl lopen nu in Nederland vooruit op een afspraak tussen de diverse partijen om castratie van biggen in 2015 af te schaffen. Volgens directeur Hans Baaij van Varkens in Nood betekent deze ‘doorbraak’ dat jaarlijks 275.000 biggen castratie ontlopen. ‘Deze internationale supermarktketens openen hiermee ook de deur voor een castratiestop in de rest van Europa.’
Er bestaan in Nederland al slachterijen met een productielijn voor niet-gecastreerde varkens. De berengeur is daar op te sporen: na het schroeien van een stukje vlees komt de geur al of niet vrij.
Het feit dat er inmiddels alternatieven zijn voor castratie is een van de gronden waarop Varkens in Nood zich baseert in hun dagvaarding tegen AH en C1000. Hans Baaij: ‘Tot nu toe werd de kans op berengeur als een rechtmatige reden gezien om te castreren. Dat bestrijden wij nu.’

http://www.stopcastratie.nl/index.php