Sunday

Tips voor het bijvoeren van vogels tijdens de vrieskou

Soort voedel hangt af van grootte en vorm snavel

De grootte en vorm van de snavel hebben invloed op de soort en formaat van het voedsel dat een vogel kan eten. Deze snavel is bij insecteneters slank, bij zaadeters kegelvormig en bij roofvogels en uilen haakvormig. Andere voorbeelden zijn de lange dunne buisvormige snavel van vogels welke honing zuigen, de lepelvormige snavel van vogels welke voedsel uit het water zeven, de gekartelde snavel van vogels welke glibberige vissen moeten vasthouden en de (lange) dolkvormige snavel van vogels welke hun voedsel uit de grond/modder peuren. Door o.a. deze morfologische aanpassing van het voedingsapparaat ontstaat een niche-scheiding waardoor verschillende soorten vogels zonder noemenswaardige concurrentie naast elkaar kunnen voorkomen. Vogels maken daarbij gebruik van een breed scala aan voedselbronnen. Om goed de winter door te komen is het
van belang dat het voedsel rijk is aan koolhydraten en vetten. Daarnaast zijn mineralen, vitaminen en grit (kleine steentjes) eveneens noodzakelijk.

Voor winterhulp aan vogels komen de volgende soorten voedsel in aanmerking.

•In de schil gekookte aardappelen (doormidden snijden)
•Valfruit (appels en peren, doormidden of in grote stukken snijden)
•Gedroogd fruit (eerst in water weken)
•Spek en spekzwoerdjes
•Oude kaas (zonder plastic korstjes)
•Diverse soorten brood, cake en biscuit
•Diverse soorten graszaden
•Diverse graansoorten zoals: rijst (gekookt), gierst, maïs (los/gebroken en als gehele kolf), tarwe, gerst, rogge en haver (geplet)
•Gekookte spaghetti
•Deeg
•Kokosnoten (halveren), walnoten (stuk maken), hazelnoten (stuk maken), beukennootjes, amandelen, pinda's (eventueel rijgen) en eikels
•Rozijnen en krenten
•Meelwormen
•Vis (afval en hele vissen)
•Vlees (slachtafval)
•Gestold vet (reuzel/bakvet) ZONDER ZOUT!!!!
•Gesneden groenten
•Diverse zaadsoorten zoals: negerzaad, kanariezaad, hennepzaad, wildzangzaad (gemengd, kant en klaar verkrijgbaar zaad), zonnebloempitten
•Ongekookte havermout
•Universeelvoer
•Grit (in een verhouding 1 op 5 mengen met graan).
Wat u vogels beslist niet moet voeren
Vogels moet u nooit voer geven waarin zout is verwerkt. Hierdoor kunnen uitdrogingsverschijnselen optreden welke onvoldoende met vocht kunnen worden gecompenseerd. Ook margarine is uit den boze omdat het laxerend werkt!
Kaas(-resten) dient u zonder het plastic randje te voeren, ook dat bekomt de vogels niet goed, zij kunnen met plastic in hun maag geen voedsel meer verwerken.
Vis etende vogels moet u bij voorkeur een complete en geheel ontdooide vis aanbieden. Een vis zonder kop krijgen ze bijna niet naar binnen, daarnaast kan de uitstekende graat verwondingen aan de bek en slokdarm veroorzaken. Het eten van bevroren vissen kan tot de dood van de vogel leiden, daar het op lichaamstemperatuur moeten brengen van grote hoeveelheden bevroren vis enorm (te) veel energie kost. Dit geldt ook voor het eten van andere snel bevriezende voedselsoorten, zoals b.v. fruit door lijsterachtigen. Snijdt dit niet in kleine stukjes maar laat het groot (appel of peer een maal doorsnijden). Bij het eten van veel bevroren kleine stukjes krijgen de vogels te veel ijs binnen waardoor ze in de problemen komen.

Voederplek
Wat hun foerageergedrag betreft kan men vogels in twee groepen indelen; te weten vogels die hun voedsel op de grond/in het water zoeken en vogels welke het 'hogerop' zoeken.

Op de grond/in het water
Voor de op de grond foeragerende vogels is het van belang dat er vlakbij de (vooraf sneeuwvrij gemaakte!) voederplaats dekking in de vorm van struikgewas en bomen aanwezig is. Met enkele pakken stro kan daarnaast een windvrij hoekje voor de vogels gemaakt worden. Dergelijke voederplaatsen moet men regelmatig 'een stukje opschuiven'. Aan bederf onderhevige, achtergebleven voedselresten kunnen het ontstaan van ziekten in de hand werken. Voor vogels welke in het water foerageren is het van belang dat het geheel dichtvriezen van hun foerageer- en leefgebied zo lang mogelijk voorkomen wordt. Dat geldt eveneens voor vogels welke vanaf de kant hun voedsel uit het water moeten halen. Situeer voederlokaties zo veel mogelijk op plaatsen waar het water, doordat het in beweging is minder snel bevriest. Een andere mogelijkheid is om het water met behulp van een luchtpompje op een kunstmatige manier open te houden. De opstijgende luchtbellen houden het water in beweging en voorkomen daarmee bevriezing van het wateroppervlak. Nadeel van deze kunstmatige methode is dat de meer schuwe soorten zoals roerdomp en ijsvogel zich op deze plaats mogelijk niet zullen laten zien. Ga geen wakken kappen of
zagen. Deze kunstmatige wakken kunnen een dodelijke val voor vogels betekenen. Vogels kunnen zich ernstig verwonden aan de scherpe randen van het wak. Bovendien zijn deze kunstmatige wakken binnen de kortste keren weer dichtgevroren.

Hogerop
Voor vogels die bij voorkeur liever niet op de grond komen foerageren moeten we een
voederplank maken, welke op zodanige hoogte is aangebracht dat katten er niet op kunnen
springen (minimaal 1,50 meter boven de grond). Tegen het wegwaaien van, op de plank gestrooide zaden moet een opstaand randje worden aangebracht. Een afvoermogelijkheid voor (smelt-)water is eveneens noodzakelijk. Door de voederplank bovendien enigszins schuin richting afvoer op te stellen kan het (smelt-)water gemakkelijk weglopen. Daarnaast moet men ook deze voederplanken regelmatig grondig met een harde borstel en heet water reinigen om ziekten te voorkomen.

Welke vogel eet wat en waar?
Vogels hebben belangstelling voor een breed scala aan voedselbronnen. Daarbij schakelen
sommige, overwegend insectenetende soorten gedurende de wintermaanden over op zaden. Grit (kleine steentjes) heeft een zaadeter beslist nodig om zaden en granen in de spiermaag te kunnen vermalen. Met name gedurende strenge winterperioden kunnen diverse onverwachte dwaalgasten op een voederplaats neerstrijken. De hierna volgende opsomming maakt dan ook geen aanspraak op volledigheid. De indeling van soorten is evenals de plaats waar vogels foerageren (op de grond (G), op een voederplank (V) of in het water (W) in de praktijk (behoudens bij duikeenden en
zaagbekken), bij veel soorten niet zo strikt gescheiden als hier aangegeven.

Watervogels
Watervogels kenmerken zich o.a. door hun behoefte aan open water. Een deel van deze vogels is voor haar voedsel aangewezen op het water dat ze dan ook zelden of nooit zullen verlaten (de al eerder genoemde duikeenden en zaagbekken). Met het voederen moeten we daar rekening mee houden. We kunnen watervogels grofweg verdelen in: grondeleenden, duikeenden, zaagbekken, zwanen en ganzen, meerkoeten en waterhoentjes, dodaars.

GRONDELEENDEN: (G) Diverse brood/graansoorten/eikels/vissen/groente
(fijngesneden)/boerenkool (gesneden).
DUIKEENDEN: (W) Aardappelschillen/boerenkool (fijn snijden)/stukjes aardappel (klein snijden).
ZAAGBEKKEN: (W) Kleine vissen/visafval/vleesafval.
BLAUWE REIGER: (G/W) Vis/vleesresten.
WATERHOEN: (G) Diverse brood en zaadsoorten/vet/vis/groente (fijn gesneden)/boerenkool
(gesneden).
ROERDOMP: (G) Vis/vleesafval.
MEERKOET: (G) Vis/diverse graan en broodsoorten/groente (fijn gesneden)/boerenkool
(gesneden).
WATERRAL: (G) Visafval/vleesafval.
KOKMEEUW: (G) Diverse broodsoorten/vlees/visresten.
GANS: (G) Groenten/aardappelen/bietenresten/diverse brood/graansoorten.
ZWAAN: (G) Diverse brood/graansoorten/bietenresten/groente/gekookte aardappelen.

Vogels van bossen, tuinen, parken en het buitengebied
Daar waar watervogels in zijn algemeenheid op of in de buurt van water voorkomen, ligt het voor de nu volgende soorten niet zo eenvoudig om ze onder een noemer te vangen. Diverse van de onderstaande soorten kan men gedurende de wintermaanden in bijna alle biotopen tegenkomen. Dat maakt indeling naar voorkomen niet gemakkelijk. Een indeling naar voedselkeuze geeft eveneens weinig houvast. Zowel zaad- als insecteneters kan men in meerdere biotopen tegelijk aantreffen. Daarnaast schakelen een aantal insecteneters gedurende de winter over op zaden. Een simpel onderscheid tussen specifieke 'bosvogels', 'tuinvogels', 'parkvogels', enz, is dan ook niet te maken. Het verdient daarom aanbeveling om, indien men niet zelf over de nodige determineerkennis beschikt contacten te onderhouden met vogelaars, vogelwerkgroepen of ornithologen.
Over wat u het beste aan tuinvogels kunt voeren vindt u ook op de site van de Vogelbescherming Nederland.

BOOMKLEVER: (V) Zonnebloempitten/cake/vet uitsmeren op
boomstam/pinda's/eikels/beukennootjes/hazelnoten/universeelvoer.
BOOMKRUIPER: (V) Mengsel van gehakte noten/vet uitsmeren op boomstam.
GLANSKOP: (V) Diverse zaadsoorten/zonnepitten.
KUIFMEES: (V) Diverse zaadsoorten.
PIMPELMEES: (V) Vlees/vet/pinda's/vruchten/zaden/beukenootjes/zonnepitten/universeelvoer
(voorkeur voor hangende voedselbron).
KOOLMEES: (V) Pinda's/kokosnoot/zaden/vet/beukenootjes/hazelnoten/universeelvoer.
ZWARTE MEES: (V) Diverse zaadsoorten/vet/pinda's.
STAARTMEES: (V) Vleesresten/pinda's/vet/universeelvoer.
GROENE SPECHT: (G) Meelwormen/vet/universeelvoer.
GROTE BONTE SPECHT: (V) Diverse zaadsoorten/zonnepitten/walnoten/hazelnoten/vet, (tegen
boom smeren)/spekzwoerd, aan zuidzijde tegen boom ophangen.
HOUTDUIF: (G) Groente/eikels/diverse graan/broodsoorten/beukennootjes.
BOSUIL: (G) Vleesresten/vet.
VLAAMSE GAAI: (G/V) Diverse brood/zaadsoorten/groenten/eikels/fruit.
BUIZERD: (G) Vleesresten.
TORENVALK: (G) Vleesresten/vet.
FAZANT: (G) Diverse graan/zaadsoorten/eikels/grassen/bladeren/wortels.
EKSTER: (G/V) Diverse brood/zaadsoorten/vleesresten/fruit.
ZWARTE KRAAI: (G) Diverse brood/graansoorten/gekookte aardappelen/vleesresten/eikels.
17
ROEK: (G) Vleesresten/vet/diverse graansoorten/fruit/eikels.
KAUW: (G) Diverse graan/broodsoorten/fruit/vet/vleesresten.
GEELGORS: (G) Diverse graan/zaadsoorten/havervlokken.
KEEP: (G/V) Beukennootjes/diverse zaadsoorten.
VINK: (G) Diverse zaden/brood/graansoorten/beukennootjes.
APPELVINK: (V) Zonnebloempitten/diverse zaadsoorten/havermout.
PUTTER: (V) Diverse wildzangvogelzaden/pinda's/beukennootjes.
GROENLING: (G) Pinda's/zonnebloempitten/diverse zaadsoorten.
SIJS: (V) Diverse zaadsoorten/pinda's/vet.
GOUDVINK: (V) Diverse zaadsoorten/pinda's.
KRAMSVOGEL: (G) Overrijp fruit/meelwormen.
MEREL: (G/V) Overrijp fruit/vet/zaden/diverse
broodsoorten/meelwormen/vis/havervlokken/gekookte aardappelen/zonnepitten/universeelvoer.
ZANGLIJSTER: (G) Vet/rozijnen/overrijp fruit/meelwormen/universeelvoer.
GROTE LIJSTER: (V) Diverse broodsoorten/overrijp fruit/meelwormen universeelvoer.
ROODBORST: (G/V) Diverse broodsoorten/aardappelen/overrijp
fruit/vlees/meelwormen/universeelvoer/pinda's/mengsel van vet en zemelen.
STADSDUIF/TURKSE TORTEL: (G) Diverse brood/graan/zaadsoorten.
WITTE KWIKSTAART: (G) Diverse brood/zaadsoorten/meelwormen
WINTERKONING: (G) Diverse broodsoorten/cake/kaas (geraspt)/universeelvoer.
HEGGEMUS: (G) Diverse brood/zaadsoorten/vlees/universeelvoer.
GOUDHAANTJE: (V) Kaas (geraspt)/vet/meelwormen/universeelvoer.
HUISMUS: (G/V) Diverse zaad/graan/broodsoorten.
RINGMUS: (V) Diverse zaadsoorten.
SPREEUW: (G/V) Diverse broodsoorten/vet/spekzwoerd/overrijp fruit/gekookte aardappelen.

Vetbollen
Tegenwoordig kunt u heel goed kant-en-klare vetbollen bij diverse winkels (supermarkten, dierenwinkels) kopen.
Vetbollen zijn ook zelf te maken door zaden (zonnepitten, maanzaad en hennepzaad in een verhouding van 3:3:3) en broodkruim te vermengen met gesmolten reuzel. Maak daartoe de reuzel warm; niet heet!! Giet de aldus ontstane warme brij in plastic drinkbekertjes. Laat het vet stollen en verwijder het bekertje (In warm water). Door vooraf een stevige katoenen draad in het bekertje te hangen heeft men verder niets nodig om de bollen na stolling op te kunnen hangen. Voor vetbollen welke men in een netje buiten wil ophangen kan men de katoenen draad natuurlijk achterwege laten. Stop deze vetbol(len) in een netje, knoop het dicht en hang het buiten in een struik of aan de voederplank op (Geschikte netjes kan men het gehele jaar door (laten) verzamelen; mandarijnen en
uien worden vaak in netjes verpakt in de handel (supermarkt) gebracht.

Voederplaatsen voor watervogels
Voederplaatsen voor watervogels moet men bij voorkeur in de luwte, niet ver van een natuurlijk wak situeren, waarbij het voedsel over een groot (lintvormig) oppervlak wordt aangeboden. Men moet daarbij vermijden dat het voedsel, met uitzondering van dat voor duikeenden en zaagbekken, in het water terechtkomt. Evenmin is het wenselijk om het op hopen aan te bieden. In verband met uitwerpselen welke tussen het voer terecht zullen komen is het noodzakelijk om de voederlocatie steeds wat op te schuiven of regelmatig grondig te reinigen. Achtergebleven voedselresten kan men beter opruimen. Ook is het van belang dat de foeragerende vogels zo rustig mogelijk kunnen eten en zo weinig mogelijk worden gestoord. Voeder daartoe op vaste tijden en laat de vogels de rest van de dag/nacht met rust. Voederlokaties kan men dan ook het beste enigszins achteraf aanleggen, uit de buurt van autowegen (voorkoming verkeersslachtoffers!), bebouwing, of andere storende factoren. Voeder ook niet langs/in waterwegen met veel drijfijs. Watervogels kunnen bekneld raken tussen de ijsschotsen. Blijf eveneens uit de buurt van vliegvelden. Ga voordat u een voederlocatie aanlegt ook eerst na of de door u uitgekozen locatie mogelijk langs of op een eventuele schaatsroute ligt, of kan komen te liggen.

Voederplaatsen voor vogels van bossen, tuinen, parken en buitengebieden
Voederplaatsen voor deze categorie vogels moeten bij voorkeur dusdanig gekozen worden dat er in de onmiddellijke nabijheid dekking in de vorm van bomen en struikgewas aanwezig is waar de vogels zich bij verstoring en gevaar onmiddellijk in kunnen terugtrekken. Bosranden, door houtwallen afgeschermde randen van weiden en akkers, alsmede open plekken in het bos zijn de aangewezen locaties voor winterhulp. Predatoren van vogels hebben het gedurende de wintertijd vaak ook moeilijk en zullen onmiddellijk de concentratie van vele vogels rond een voederplaats in de gaten hebben en ten voordele benutten. Ook dit is een natuurlijk gebeuren!! Door het voedsel voor roofvogels en uilen op een aparte voederlocatie aan te bieden, kan men de bezoekfrequentie van deze vogels aan de, voor niet-predatoren bedoelde voederplaats mogelijk enigszins doen afnemen, wat ten goede aan de rust voor de overige foeragerende vogels komt. Verder geldt hier hetzelfde als voor watervogels; ook hier moeten storende factoren zoveel mogelijk
worden vermeden. Voorkom dat ('onkruid-') zaden op akkers blijven liggen; landbouwers zijn er over het algemeen niet blij mee.

Voederen algemeen
Het voederen van vogels kan het beste 's morgens vroeg en eventueel nog een tweede keer in de late namiddag plaatsvinden. Het gedurende de nachtelijke uren, terwijl de vogels slapen, uitrijden van voedsel is in verband met verstoring en het onmiddellijk bevriezen van b.v. uitgestrooid fruit en drinkwater ongewenst. Zorg voor rust op de voederplaats, laat de vogels niet schrikken en opvliegen. Dit kost de vogels onnodig veel energie. Voeder ook niet meer dan de vogels binnen korte tijd op kunnen eten daar achterblijvende voedselresten ratten aan kan trekken. Voeder daarnaast op een vast tijdstip en draag bij voorkeur altijd dezelfde kleding. Blijf niet langer op de voedsellocatie dan nodig is en gedraag u rustig. Hoe minder u de vogels stoort hoe beter. Opvliegende ganzen b.v. moeten voor iedere minuut dat ze vliegen, minimaal twee minuten foerageren om het energieverlies weer te compenseren. Dat valt met name gedurende de winterperiode welke gekenmerkt wordt door schaarste niet mee.

Drinkwater
Ook drinkwater mag niet ontbreken op een voederplaats. Belangrijk daarbij is, dat het water bij matige of strenge vorst afgedekt wordt met een stuk gaas om de vogels te beletten een bad te nemen en vervolgens te bevriezen. De mazen van het gaas moeten een zodanige afmeting hebben dat vogels er alleen door kunnen drinken. Het vriespunt van water kan men enigszins verlagen door er een schepje suiker aan toe te voegen. Nooit zout of glycerine toevoegen!!!! Bij zeer strenge vorst kan als alternatief vergruisd ijs worden verstrekt in plaats van drinkwater. Dit is, ondanks dat het de vogels voor het smelten en opwarmen in het vogellichaam veel energie kost, het beste alternatief. Ga niet prutsen met theelichtjes e.d. om het water te verwarmen!

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met plaatselijke natuur- en vogelwerkgroepen. Zij kennen de omgeving goed, hebben veel ervaring en kunnen vaak goede locaties voor winterhulp aanwijzen. De Dierenbescherming werkt momenteel aan een actualisatie van haar notitie winterhulp aan vogels.

http://amsterdam.dierenbescherming.nl/nieuws/bericht/9918

Wednesday

Al lang niet meer cool om een steak te eten


Het kabinet staat voor de opgave de klimaatcrisis te bezweren. Dat lukt alleen met steun van burgers die minder vlees willen eten en bedrijven die overgaan tot klimaatneutraal opereren. Door onze redacteur Arjen Schreuder
Den Haag, 9 sept. Erg effectief is het kabinet niet met het beleid voor natuur en milieu, zo blijkt uit de jaarlijkse onderzoeken van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Enkele doelen voor de eerstkomende jaren worden wel gehaald, zoals het reduceren van de emissies van broeikasgassen en het tegengaan van luchtvervuiling, mede dankzij de recessie. Maar de conditie van de natuur op het platteland is en blijft slecht, en in de steden houden mensen last van stank en geluid. En op langere termijn, in 2020, worden „vrijwel alle milieudoelen niet gehaald”, zo valt te lezen.

De lijsten met bedreigde plant- en diersoorten worden langer, het landschap verloedert gestaag, en het aankopen en inrichten van nieuwe natuurgebieden stagneert. „Zowel voor de verwerving als inrichting van gronden binnen de nieuwe Ecologische Hoofdstructuur is de kans op realisatie van de doelen minder dan 5 procent.”

Vandaag overhandigde Planbureau-directeur prof. dr. Maarten Hajer de Natuurbalans aan minister Verburg (LNV, CDA) en de Milieubalans aan minister Cramer (Milieu, PvdA). Hajer ziet één „fenomenale opgave” waarvoor landen als Nederland zich gesteld zien: het beheersen van de klimaatcrisis. Dáárop moeten de inspanningen gericht worden. En dáárvan zullen ook milieu en natuur profiteren. „Mijn redenering is: door het klimaatbeleid centraal te stellen, pak je de allergrootste opgave. Daar kan ook ander natuur- en milieubeleid op meeliften.”

Pleidooi vleestaks

Het kabinet moet snel een milieubelasting invoeren op vlees van ten minste twee euro per kilo. Dat stelt de Stichting Natuur en Milieu in reactie op het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. De hoogte van de belasting moet worden gebaseerd op de schade die de consumptie toebrengt aan het milieu. „Kip uit Nederland wordt dan nauwelijks belast en rundvlees uit Brazilië, dat veel klimaatschade veroorzaakt, krijgt een hoge belasting”, meldt Natuur en Milieu.

De stichting vindt verder dat de maatschappelijke kosten van milieubelastende activiteiten zoals het eten van vlees in de prijs tot uitdrukking moeten komen. Directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu: „Een paar euro voor een kilo vlees is waanzinnig goedkoop.” Het kabinet moet strengere normen stellen voor energieverbruik van woningen, apparaten en auto’s. Burgers zouden vaker de politiek daartoe moeten oproepen. „Mensen willen dat er écht iets gebeurt”, zegt Mirjam de Rijk..

Maatregelen om natuur en milieu te verbeteren, moeten bijdragen aan het bestrijden van de klimaatcrisis. Dat de aanleg van nieuwe natuurgebieden „stagneert”, is volgens Hajer niet alleen betreurenswaardig omdat daardoor planten en dieren verdwijnen, maar veeleer omdat het ontbreken van grote, aangesloten natuurgebieden Nederland kwetsbaar maakt voor alle veranderingen die ons door de klimaatverandering mogelijk nog te wachten staan.

Hajer: „We moeten grote, robuuste natuurgebieden maken om die veranderingen te kunnen opvangen. Hou op met het fixeren van natuurdoelen en laat veranderingen in het natuurbeleid toe.” Natuur, en vooral waterrijke natuur, kan heel goed dienen als aanpassing aan klimaatverandering. Hajer: „Een focus op deltanatuur is gewenst. Dat is ook wat Europa van Nederland vraagt.”

Maar ook de intensieve landbouw moet de biodiversiteit niet verwaarlozen, meent de Planbureau-directeur. „Ook op het platteland hoort natuur thuis.” Om natuur en landschap in de hoger gelegen delen van Nederland verder te versterken én de landbouw mogelijk te maken, zou je gebruik kunnen maken van de „opleving” in het cultuurhistorisch bewustzijn van burgers, aldus Hajer. „Mensen houden van streekeigen cultuur.”

De overheid zou volgens Hajer ook „duidelijker” kunnen zijn bij de status van meer of minder beschermde gebieden. Zo is het bij de twintig ‘nationale landschappen’ vaag wat daar precies wel en niet mag worden gebouwd of veranderd. Hajer denkt aan het model van een „spiegelei” waarbij in de meest waardevolle delen van zo’n beschermd gebied niets mag veranderen, maar in de delen daaromheen wel. Ongeveer volgens het Amerikaanse systeem bij een national park waar vrijwel niets mag, en een national forest waar een paar huizen mogen worden gebouwd en bosbouw mogelijk is.

Maar het allerbelangrijkste is volgens Maarten Hajer dat de overheid „lange, voorspelbare lijnen” uitzet waarlangs bedrijven én burgers een „brede maatschappelijke aanpak” van de klimaatcrisis kunnen realiseren. „Het moet duidelijk zijn dat bedrijven binnen een gelijk speelveld innovatief kunnen zijn en geld kunnen verdienen aan duurzaamheid.” Zo wordt het normaal om een ziekenhuis „klimaatneutraal” te bouwen zonder dat andere milieuregels zo’n plan „buiten de orde plaatsen”. Want alleen met zo’n maatschappelijke beweging kan een land als Nederland bereiken dat het 80 procent minder CO2 uitstoot in 2050, de reductie die nodig is om de klimaatcrisis mondiaal „min of meer rechtvaardig” te bezweren. Om de doelen van het kabinet te realiseren, zal daarbij een „vergroening” van de economie moeten komen, waarbij een „volledige omschakeling naar elektrische voertuigen” bijvoorbeeld „onontkoombaar” is.

Even onvermijdelijk is dat we minder vlees, vis en zuivel consumeren. Het planbureau roept het kabinet op de burgers zo ver te krijgen. „De Nederlandse overheid wil burgers zoveel mogelijk vrij laten in hun voedselkeuze, maar uiteindelijk zal zij de verschillende maatschappelijke doelen voor de voedselproductie en -consumptie, het klimaat en de biodiversiteit moeten afwegen”, aldus het rapport. Maarten Hajer: „Het moet hip worden gedifferentieerd met vlees om te gaan. Het is niet cool om een steak te eten.” De overheid zou net als Duitsland meer werk moeten maken van het opwekken van duurzame energie. „Daar worden de gas- en kolencentrales teruggeschakeld als er wind is en er veel windenergie kan worden opgewekt.” En als het moeilijk is burgers te bewegen energie te besparen, dan moet de overheid „slimme arrangementen” bedenken. Weinig mensen zullen in deze tijden van economische teruggang vijftienduizend euro willen investeren in het energiezuinig maken van hun woning. Daarom moet je op zoek naar een „transitiemoment” waarop dat toch gebeurt. Hajer: „Het kopen van een nieuw huis is zo’n moment. Mensen grijpen dat moment weleens aan om een nieuwe keuken aan te schaffen. Waarom geen investering in besparing?”

http://www.nrc.nl/nieuwsthema/kopenhagen/article2367647.ece

Klimaattop Kopenhagen


Meer streekproducten eten:

Een Argentijnse appel is nauwelijks duurder dan een Nederlandse. Dat kan alleen doordat de milieukosten voor het vervoer niet in rekening worden gebracht. Uit onderzoek blijkt dat groente, vlees, fruit en aardappelen gemiddeld drie- tot vierduizend kilometer afleggen voordat ze worden gegeten. Dat is anderhalf keer zoveel als een kwart eeuw geleden. Dertig procent van het wegtransport wordt inmiddels gebruikt om voedsel te vervoeren. Voeding heeft ook steeds minder te maken met het seizoen. Het liefst willen consumenten het hele jaar door alles kunnen kiezen. De groente- en fruitkalender van milieucentraal laat zien wanneer bepaalde producten beschikbaar zijn, zonder dat het gebruik een te grote aanslag betekent voor het milieu. In 2007 koos de New Oxford American Dictionary de hippe naam voor iemand die streekproducten eet - locavore - als woord van het jaar.

Vegetariër worden:

De vleesindustrie is wereldwijd verantwoordelijk voor zo’n 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen. De productie van de dierlijke eiwitten kost veel meer energie dan van plantaardige. Om een koe of varken een kilo te laten groeien, is twee tot vijf kilo plantaardig voer nodig. Bovendien kost het extra landbouwgrond en extra water. Overigens zijn niet alle dieren even ‘duur’. Milieucentraal berekende dat een bord spinazie à la crème, gegratineerde aardappelen en biefstuk 780 kg CO2 produceert. Een maaltijd van bloemkool, gekookte aardappels en kipfilet 120 kg. Maar het meest efficiënt is vegetariër worden.

De auto wegdoen (afhankelijk van model en kilometers):

Veel inspanningen om klimaatverandering te bestrijden zijn gericht op het autoverkeer. Logisch, want het is een belangrijke bron van CO2-uitstoot. In de afgelopen jaren is veel gedaan om de efficiency van auto’s te verbeteren. Brandstof is schoner geworden, motoren zijn zuiniger geworden, de eerste elektrische auto’s hebben hun intrede gedaan en er wordt nog steeds gedroomd over auto’s die op waterstof rijden. De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe personenauto’s is de afgelopen jaren echter slechts licht gedaald en bedroeg in 2007 in Nederland 164 gram per gereden kilometer. Het gevaar dat mensen gemakkelijker in de auto stappen als die zuiniger rijdt. Maar transport is nooit klimaatneutraal. Ook elektrische auto’s rijden op brandstof. Als de stroom wordt afgetapt van een steenkolencentrale is de klimaatwinst beperkt.

Niet op vakantie naar New York:

Toen Schiphol de vliegtaks invoerde was de verontwaardiging groot. Het laat zien dat veel mensen weliswaar zeggen bereid te zijn tot offers om klimaatverandering te voorkomen, maar liever niet als dat ten koste gaat van de eigen portemonnee. Vliegen is de grootste vervuiler in de transportsector. Dat komt niet alleen door het gebruik van kerosine, maar ook doordat bij het vliegen veel stikstofoxide wordt geproduceerd. Verder heeft ook waterdamp in de hogere luchtlagen invloed op het klimaat, al is nog niet helemaal duidelijk hoe. De meeste energie wordt verbruikt tijdens het opstijgen en landen. Korte vluchten en tussenlandingen zijn daarom ongewenst.

Gemiddelde douche-tijd met een minuut verlagen:

Het warme water van een douche raakt slechts heel even het lichaam voordat het, nog nauwelijks afgekoeld, in het putje verdwijnt. Er bestaan inmiddels installaties die de warmte van dat water opvangen en opnieuw gebruiken voor het verwarmen van het water. Verder helpt het om een zuinige douchekop te gebruiken. Ook bestaan er inmiddels douches met een pauzeknop (voor tijdens het inzepen). Wat natuurlijk het beste helpt is korter douchen.

Overstappen op groene stroom:

In ongeveer een op de drie huishoudens in Nederland wordt groene stroom gebruikt, energie uit wind, water, zon of biomassa. Productie daarvan leidt niet of nauwelijks tot CO2-uitstoot. In 2007 was iets meer dan de helft van alle in Nederland zelf opgewekte groene stroom afkomstig van windenergie. Bijna twee procent kwam van waterkrachtcentrales in Nederlandse rivieren. De bijdrage van zonne-energie is uiterst gering, slechts 0,2 procent. De rest, ongeveer 47 procent, wordt geproduceerd uit biomassa, dat is organisch materiaal zoals groenafval, mest en slib van de waterzuivering. Overigens is ook kernenergie goed tegen CO2-uitstoot. Nadeel blijven de veiligheidsrisico’s en het feit dat het gaat om een eindige bron.

De computer uitzetten, ipv op de screensaver:

Op kantoren worden computers vaak niet uitgezet. Uit onderzoek is gebleken dat daardoor jaarlijks wereldwijd 30 miljard kWh aan energie wordt verspild. Een computer die altijd aanstaat heeft na ongeveer 90 dagen een vat ruwe olie (160 liter) aan energie verbruikt. Er is allerlei sofware ontwikkeld die het energieverbruik van computers in de gaten houdt en bijvoorbeeld de monitor uitzet als die een tijdje niet wordt gebruikt, vervolgens ook de harde schijven stilzet en uiteindelijk de hele computer.

Gloeilampen vervangen door spaarlampen:

De ouderwetse gloeilamp levert meer warmte dan licht. Spaarlampen, inmiddels in allerlei varianten te koop, zijn daarom een betere keuze. Nadeel van de traditionele spaarlamp is dat er kwik in wordt gebruikt. Als het ding kapot is, moet het daarom naar het klein chemisch afval. Maar bij energie-opwekking in een kolencentrale komt ook kwik vrij. Het verminderde energieverbruik van een spaarlamp compenseert royaal de hoeveelheid kwik door de energieopwekking.

Thermostaat in huis op 18,5 ipv 21 graden:

Ongeveer tweederde van de energierekening in huishoudens komt van de verwarming. Door de thermostaat lager te zetten (van 21 naar 18,5°C) en dikkere kleren te dragen kan al gauw 10 procent bespaard worden. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat een programmeerbare thermostaat ook energiebesparend werkt. Die is bijvoorbeeld zo in te stellen dat het overdag, als er veel activiteit is, wat minder warm is dan in de avond. Ook kan de temperatuur gemakkelijk lager worden als men het huis verlaat en kort voor de geplande terugkeer weer worden verhoogd.

Klimaattop Kopenhagen


1. Wat is het doel van een nieuw klimaatakkoord?

Wetenschappers zijn er (bijna) zeker van dat de uitstoot van broeikasgassen, die onder andere vrijkomen bij het gebruik van fossiele brandstoffen als steenkool, olie en aardgas, leidt tot opwarming van de aarde. Dat brengt grote risico’s met zich mee. Op sommige plaatsen zal het droger worden, elders zullen door extreme neerslag juist overstromingen ontstaan. Ook worden meer tropische stormen verwacht. Oceanen nemen kooldioxide op, maar die opnamecapaciteit is beperkt en te veel CO2 in het oceaanwater leidt tot verzuring waardoor de biodiversiteit in de oceanen wordt bedreigd.

Door de stijgende temperatuur smelt het landijs. Daardoor stijgt de zeespiegel – dit is voor Nederland een van de grootste bedreigingen van klimaatverandering. Bovendien smelten de gletsjers in de Himalaya, de Alpen en andere gebergtes die van essentieel belang zijn voor de waterhuishouding en voor het drinkwater in die gebieden. Een klimaatakkoord moet al deze gevaren verkleinen door de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Gepubliceerd: 6 oktober 2009 10:25 Gewijzigd: 7 oktober 2009 10:01
http://www.nrc.nl/nieuwsthema/kopenhagen/article2367647.ece

Saturday

Ask Nepal to cancel the Gadhimai Jatra festival bloodbath.

We urgently need your help to stop the slaughter of hundreds of thousands of animals next week during the Gadhimai Jatra festival in Bara, Nepal. Humane Society International is working with our local partners, Kathmandu Animal Treatment Centre (KAT) and Animal Nepal, to prevent this reckless animal cruelty before the festival takes place November 24 & 25.

Every five years, hundreds of men are licensed to kill buffalo, pigs, chickens, rats, goats, and pigeons, receiving a fee for each animal they take. Cruelly, the animals are chased and hacked to death with knives in a competition to kill as many as possible within two days. According to Animal Welfare Network Nepal, the real beneficiaries are the festival organizers and business community, who drive up prices for animals in the lead up to the festival and then pressure local people to contribute livestock to the event.

Animal advocates are asking that the community provide fruits and vegetables instead of animals for the festival. KAT and Animal Nepal are organizing a counter-campaign of peaceful meditation, and together we are petitioning the government, which has reportedly paid for an enclosure to hold thousands of buffalo ahead of the event, to stop the slaughter. Please take action immediately by writing to Nepal's Prime Minister and Minister of Tourism to request a halt to this outdated tradition, considered barbaric by many local people who would like to stop it but feel helpless to do so.

Then, ask your friends and family to help, too. We need to let Nepalese leaders know that the world is watching and considers this bloody practice tragic and shameful.

Thank you for making a difference for animals.

http://action.humanesociety.org/site/MessageViewer?em_id=6647.0&dlv_id=9604

Monday

Milieuwetenschapper Brown: Voedselvoorziening hoofdzaak Kopenhagen

maandag 2 november 2009

Het veiligstellen van de wereldvoedselvoorziening moet het belangrijkste doel zijn van de klimaatconferentie in Kopenhagen. Dat zei de Amerikaanse milieuspecialist Lester Brown vorige week in Londen tijdens een lezing die werd georganiseerd door Compassion in World Farming. Brown, oprichter van het bekende WorldWatch Institute, is bang dat de regeringen in Kopenhagen vooral zullen onderhandelen over het verdelen van kosten en daarbij de hoofdzaak uit het oog verliezen.

Volgens Brown is het mogelijk de opwarming van de aarde binnen de perken te houden, maar daarvoor is een grote inspanning nodig, die vergelijkbaar is met de militaire mobilisatie van de Verenigde Staten in de tweede wereldoorlog. Iedereen kan echter een bijdrage leveren door minder vlees en zuivelproducten te eten: "Hoewel we zelden kijken naar de gevolgen van verschillende voedselpatronen voor het klimaat, zijn deze op zijn zachtst gezegd wezenlijk. De Toyota Prius bijvoorbeeld, gebruikt ongeveer een kwart van de brandstof die een Chevrolet SUV nodig heeft. Zo is voor een plantaardig dieet ongeveer een kwart van de energie nodig die gebruikt wordt voor een dieet dat rijk is aan rood vlees. Door van zo'n vleesrijk dieet over te stappen op een plantaardig dieet kun je de uitstoot van broeikasgassen net zoveel reduceren als door een SUV in te wisselen voor een hybride auto. Als we er in de rijke landen in slagen stappen terug te zetten in de voedselketen, besparen we land, energie en water", aldus Brown.

De lezing van Lester Brown was de derde 'Peter Roberts memorial lecture', die Compassion in World Farming jaarlijks organiseert ter herinnering aan haar oprichter.

Een verslag en beelden van de lezing en de zaaldiscussie zijn te zien via onze internationale website www.ciwf.org

http://ciwfnl.blogspot.com/2009/11/milieuwetenschapper-brown.html

Sunday

DIERVRIENDELIJKE KERSTWENS


Stuur dit jaar eens een diervriendelijke wenskaart naar vrienden en bekenden! Via deze site kun je makkelijk en snel een E-card sturen, en natuurlijk kun je ook papieren kaarten bestellen!

http://www.dierenindecember.nl/wenskaart/index.html

Friday

Gif in cosmetica









Cosmetica bevat vaak schadelijke stoffen zoals ftalaten en synthetische muskverbindingen. Het is goed mogelijk om deze stoffen te vervangen door veilige alternatieven. Dit wilde Greenpeace aan de Europese beleidsmakers in Brussel laten zien, toen zij bezig waren met de nieuwe chemicaliënwetgeving REACH.

Daarom maakte Greenpeace in 2005 en 2006 de MOOI-gids, voor schoonheid zonder gif. Deze gids is nu niet meer beschikbaar.

In de MOOI-gids was te vinden welke bedrijven nog gifstoffen in cosmetica gebruiken en welke niet. Veel cosmetica-bedrijven besloten na het uitbrengen van de MOOI-gids de schadelijke stoffen uit hun producten te halen. Zij bewezen dus zélf dat dit mogelijk is.

REACH
Eind 2006 is er in Brussel gestemd over de chemicaliënwetgeving REACH. Maar ondanks dat veel bedrijven lieten zien dat het mogelijk is om giftige stoffen te vervangen door veilige alternatieven, stelden de beleidsmakers het vervangen van gevaarlijke stoffen maar gedeeltelijk verplicht.

REACH is in 2007 in werking getreden. Maar er is nog geen duidelijkheid of ftalaten en synthetische muskverbindingen door de nieuwe wetgeving verboden zullen gaan worden. Wel staan een aantal ftalaten en een synthetische muskverbinding inmiddels op de lijst van ‘meest gevaarlijke stoffen’. REACH geeft consumenten het recht om te weten of producten die ze kopen stoffen bevatten die op deze lijst staan.

http://www.greenpeace.nl/campaigns/giftige-stoffen-2/gif-in-cosmetica

-------------------------------------------------------------------------------------------------

03-11-2005 • Actievoerders van Greenpeace Nederland stonden gisterochtend voor het hoofdkantoor van cosmeticaproducent L'Oréal in Alphen aan den Rijn, omdat het bedrijf schadelijke stoffen zoals ftalaten en synthetische muskverbindingen in haar producten verwerkt. L'Oréal stopt deze stoffen onder andere in producten met de naam L'Oréal, Garnier en Maybelline New York. Er zijn onschadelijke alternatieven voor deze stoffen. Daarom roept Greenpeace L'Oréal op te stoppen met het gebruik van giftige stoffen en over te stappen op niet-schadelijke alternatieven. Werknemers van het bedrijf ontvangen een exemplaar van de maandag verschenen gids "MOOI" met informatie over chemicaliën in cosmetica.
Uit "MOOI" blijkt dat het heel goed mogelijk is om cosmetica te maken zonder schadelijke stoffen. Van ruim 450 gangbare cosmeticaproducten is aangegeven of ze schadelijke stoffen bevatten of niet. In "MOOI" is informatie in te vinden over tandpasta en nagellak, maar ook over shampoo en aftershave. Er zullen de komende maanden meer dan een miljoen van deze gidsjes in Nederland verspreid worden.
"Probleemstoffen als ftalaten en synthetische muskverbindingen zijn moeilijk afbreekbaar en hebben vaak hormoonverstorende eigenschappen. Dat bedrijven deze schadelijke stoffen nog steeds gebruiken terwijl er goede alternatieven beschikbaar zijn, is onaanvaardbaar," zegt Bart van Opzeeland, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland.
De informatie uit "MOOI" is digitaal beschikbaar op de website van Greenpeace. Hier kan ook de "cosmeticatest" worden gedaan: consumenten kunnen testen of de cosmeticaproducten die zij gebruiken schadelijke stoffen bevatten. Als dit het geval is, sturen zij met een enkele muisklik een e-mail naar de betreffende producenten met het verzoek om te stoppen met het gebruik van schadelijke stoffen in hun producten.
Eergisteren stond Greenpeace aan de poort bij Sara Lee (tevens het moederbedrijf van Douwe Egberts) in Veenendaal, omdat dit bedrijf schadelijke stoffen verwerkt in producten als Sanex en Badedas. Directeur de Gier zegde toe op korte termijn met de milieuorganisatie te willen praten over het gebruik van probleemstoffen in producten van Sara Lee.

http://rood.sp.nl/nieuws/id/375

Wednesday

Weinig aftrek ‘goede’ palmolie

Amsterdam - Europese supermarktketens en levensmiddelenproducenten kopen maar zeer mondjesmaat ecologisch verantwoord geproduceerde palmolie. Terwijl het aanbod van duurzame palmolie drie keer groter is dan de totale Europese vraag, blijkt uit een onderzoek door het Wereld Natuur Fonds (WNF).

De productie van onverantwoorde palmolie, die onder meer gebruikt wordt in margarine en cosmetica, gaat gepaard met grootschalige ontbossing en uitstervende plant- en diersoorten.

In het onderzoek is gekeken naar het gebruik van ‘goede’ palmolie en naar beleid en doelstellingen op dat gebied. Het best scoort het Britse Sainsbury’s. Unilever staat op een gedeelde vierde plek. Opvallend veel Nederlandse bedrijven hebben lage noteringen op de lijst. Deen en Superunie scoren respectievelijk 2,5 en 1 van de maximaal haalbare 29 punten. Super de Boer en Spar wilden niet meewerken aan het onderzoek en C1000 en Aldi moesten het doen met nul punten.

Van onze verslaggever Wouter Keuning
Gepubliceerd op 30 oktober 2009 22:02, bijgewerkt op 31 oktober 2009 11:08
De Volkskrant

Monday

De Orang-Oetan

Op Borneo wordt ieder uur een hoeveelheid bomen zo groot als 180 voetbalvelden omgehakt om plaats te maken voor palmolieplantages.



Er zijn nog maar 25.000 van deze mensapen over en met deze snelheid kunnen ze binnen tien jaar wel eens uitgestorven zijn.



















http://www.stichtingbos.nl/

http://orangutan.flevoland.to/begin.html

Indonesia has just entered the Guinness Book of World Records as having the fastest rate of deforestation in the world.




http://orangutan.org/index.php

Tuesday

Mark Bittman on what's wrong with what we eat


Dekbedden IKEA bevatten dons levende ganzen


BRUSSEL -
Dekbedden van IKEA worden gevuld met dons, dat van levende eenden en ganzen is geplukt. Dat blijkt uit een Zweedse reportage, die zondag uitgezonden wordt in het Belgische televisieprogramma Panorama. Dat berichtten Belgische media vrijdag.
Officieel mag het dons pas geplukt worden als de vogels geslacht zijn, maar in Poolse, Hongaarse en Chinese kwekerijen worden de dieren meerdere keren geplukt voordat ze worden geslacht. ‘Die dieren worden gefolterd’, aldus een Belgische dierenarts, die de reportage heeft bekeken. Het dons wordt verwerkt in jassen en dekbedden voor onder meer IKEA. Binnen de EU is het levend plukken verboden.
IKEA heeft de contracten met de leveranciers inmiddels verbroken. ‘We willen niet dat klanten zich oncomfortabel voelen bij de producten die ze bij ons aangekocht hebben. Dus wie wil kan z'n donsdekbed inruilen’, aldus een woordvoerster van IKEA België.

http://www.volkskrant.nl/economie/article1288598.ece/Dekbedden_IKEA_bevatten_dons_levende_ganzen

Sunday

22 dierenwelzijnsorganisaties voeren campagne voor betere dierenwet (29 augustus 2009)

Dieren worden in grote aantallen door mensen gebruikt. Bovendien worden leefgebieden van dieren afgenomen en vervuild voor en door menselijke activiteiten. Om dieren bescherming te kunnen bieden is krachtige wetgeving vereist.

Minister Verburg wil echter met haar nieuwe wet, de Wet Dieren, juist ‘de afzet van dierlijke producten’ bevorderen. Dus nóg meer dieren produceren, nóg meer dierenleed, nóg meer nadelige effecten voor natuur, klimaat en volksgezondheid.

De gezamenlijke Nederlandse dierenbeschermingsorganisaties vinden de plannen van minister Verburg onacceptabel. U ook?

Lees meer over de dierenwet en teken de petitie op http://www.dierenwet.nl/.

http://www.wakkerdier.nl/persbericht/488/22_dierenwelzijnsorganisaties_voeren_campagne_voor_betere_dierenwet/

Friday

Liegebeest-verkiezing











Wakker Dier organiseert de Liegebeest-verkiezing: welk product of welke verpakking is het meest misleidend? Op de speciale webpagina kun je uit twaalf producten je eigen Liegebeest-Top 3 samenstellen. De winnaar krijgt van Wakker Dier de Liegebeest-trofee uitgereikt.

Waarom deze verkiezing?
In veel reclames en op veel verpakkingen zie je vrolijke dieren buiten in de wei huppelen. Maar meestal is daar in werkelijkheid geen sprake van. De producten komen ‘gewoon’ uit de vee-industrie. Wakker Dier vindt dit liegen en wil laten zien hoe het écht zit. Kijk gauw op de site voor de leugenachtigste producten en breng je stem uit!

Naar de Liegebeest-verkiezing

Monday

Nertsvokkerij in noord Brabant



Korte levens vol pijn

Het meest gefokte pelsdier is de nerts, gevolgd door de vos. Chinchilla's, lynxen, en zelfs hamsters worden ook gekweekt voor hun pels. Vierenzestig procent van de bontfokkerijen zijn gevestigd in Noord-Europa, 11 percent in Noord-Amerika, en de rest is over de hele wereld verspreid, in landen zoals Argentinië en Rusland. Nertsenfokkers kweken gewoonlijk één keer per jaar met de vrouwelijke dieren.
Na de eerste stevige vrieskou overleven drie of vier jongen per nest die worden gedood als ze ongeveer een half jaar oud zijn, afhankelijk van het land waarin ze leven. De nertsen die voor het fokken worden gebruikt, worden vier tot vijf jaar in leven gehouden. De dieren - gehuisvest in onwaarschijnlijk kleine kooien - leven in constante angst, spanning, ziekte, parasieten en andere fysieke en psychologische ontberingen en dat alles omwille van de bontindustrie die jaarlijks miljarden euro’s winst maakt.

Miljoenen konijnen worden geslacht voor hun vlees, in het bijzonder in China, Italië, en Spanje. Konijnenbont wordt onterecht beschouwd als een zuiver bijproduct van de vleesconsumptie, de konijnenbontindustrie vereist echter de dichtere vacht van oudere dieren (vleeskonijnen worden gedood op de leeftijd van 10 tot 12 weken). De Verenigde Naties rapporteren dat "weinig huiden tegenwoordig uit slachthuizen komen " en landen zoals Frankrijk doden wel 70 miljoen konijnen per jaar voor hun pels, die gebruikt wordt voor kleding, voor de productie van lokaas voor de sportvisserij en voor versiering van allerhande prullaria.


Het leven op de ‘boerderij’

Om de kosten te drukken, proppen de bontfokkers de dieren in kleine kooien, waarin ze zich amper kunnen bewegen. Overbevolking en gevangenschap veroorzaken stress bij de nertsen, solitaire dieren die in het wild in een territorium van ongeveer 1000 hectaren moerasland leven. De angst die het leven in een kooi meebrengt, leidt tot zelfverminking: de nertsen bijten dwangmatig in hun huid, aan staarten en poten en draaien eindeloos rondjes. Biologen van de Universiteit van Oxford die nertsen in gevangenschap bestudeerden, concludeerden dat ondanks vele generaties gefokte pelsdieren, nertsen zich niet aangepast hebben aan een leven in gevangenschap en zeker niet wanneer ze niet de kans krijgen om te zwemmen. Vossen, wasberen en andere dieren lijden eveneens en gaan vaak over tot kannibalisme als reactie op overbevolking en gevangenschap.

De dieren op de bontfokkerijen worden gevoerd met vleesbijproducten die ongeschikt worden bevonden voor menselijke consumptie. Drinkwater wordt verstrekt door zuigsystemen die in de winter vaak bevriezen of niet werken door menselijke fouten.


Ziekten en parasieten

Dieren in pelsfokkerijen zijn meer vatbaar voor ziekten dan hun in vrijheid levende soortgenoten. Besmettelijke ziekten zoals longontsteking worden snel overgedragen van kooi tot kooi, net zoals vlooien, teken, luizen en mijten. En ziekteoverdragende vliegen tieren welig in het rottend afval dat zich vaak maandenlang onder de kooien ophoopt. Videobeelden en foto's die door undercover onderzoekers worden gemaakt, tonen ernstig zieke en gewonde dieren die niet verzorgd worden, aan hun lot worden overgelaten en langzaam sterven.


Onnatuurlijke omgeving

De kooien van de bontfokkerijen staan vaak in open loodsen die weinig of geen bescherming bieden tegen wind of slecht weer. Hun vacht alleen is niet genoeg om hen in de winter tegen de koude te beschermen en in de zomer hebben de nertsen het veel te warm omdat ze niet over water beschikken waarin ze kunnen afkoelen. Als de nertsen zichzelf aanleren om te ‘douchen’ door tegen hun drinkwaterknoppen te duwen, zal de pelsdierfokker het systeem veranderen om zelfs deze povere verlichting weg te nemen.


Vergif en pijn

Ontoereikende wetten ‘beschermen’ de dieren in bontfokkerijen en de slachtmethodes zijn gruwelijk. Omdat voor bontfokkers enkel en alleen de kwaliteit van het bont telt, gebruiken zij slachtmethodes die de vacht intact houden maar die extreem veel lijden voor de dieren veroorzaken.

Kleine dieren worden in dozen gepropt en vergiftigd met de hete, ongefilterde dampen uit de motoruitlaat van een vrachtwagen. Deze uitlaatgassen zijn niet altijd dodelijk en sommige dieren ontwaken terwijl ze worden gevild. Grotere dieren krijgen een klem of staaf in hun bek en een in hun anus en worden zo langzaam geëlektrocuteerd.
Andere dieren worden vergiftigd met strychnine. Ze stikken omdat hun spieren verkrampt raken. Vergassen, decompressiekamers en het breken van de nek zijn andere vaak toegepaste slachtmethodes.

De bontindustrie weigert zelfs flagrant wrede moordmethodes te veroordelen. Genitale elektrocutie wordt door het Euthanasie-panel (1993) van de Amerikaanse Veterinaire Medische Vereniging (AVMA) als onaanvaardbaar beschouwd. De dieren lijden de immense pijn die veroorzaakt wordt door een hartstilstand en dit terwijl ze volledig bij bewustzijn zijn. In 1994 was Indiana de eerste Amerikaanse staat die een bontfokker voor de rechtbank daagde wegens genitale elektrocutie van chinchilla’s. Beelden van PETA medewerkers lagen aan de basis van dit arrest.
De chinchilla bontindustrie vindt dat elektrocutie en het breken van de nek acceptabele methoden zijn.

In 1995 diende een districtsprocureur klacht in tegen huidenleverancier Frank Parsons in Salisbury, Md., voor het inspuiten van een mengsel van alcohol en onkruidverdelger in de borst van nertsen. PETA’s undercover onderzoekers hebben het gebruik van het illegale pesticide, Blackleaf 40, door Parsons op videobeelden vastgelegd. De nertsen stierven een erg pijnlijke en langzame dood.

http://www.bontvrij.be/factsarticle.php?factsid=535

Milking the cow

Wilma




















Life doesn't get better than this




Our daily bread




They even get to listen to the radio




Home




















Automatic milking machine




Milking machine




















Milking the cow




Brush




Luxuries in hell




Too much...




...milk




Lonely




Waiting




Hunger




Can't wait to drink




Still lonely




Poor cow




















Lies




















Vlees- en melkkoeien
Vlees- en melkkoeien lijken het op het eerste zicht beter te hebben. Maar schijn bedriegt. Melkkoeien worden jaarlijks opzettelijk zwanger gemaakt (vaak door kunstmatige inseminatie, daar komt tegenwoordig bijna geen stier meer aan te pas, er zijn zelfs gespecialiseerde bedrijven die zich alleen maar bezig houden met het aftappen van sperma bij stieren!) om hun melkproductie op een rendabel niveau te houden. Daarin verschilt de koe absoluut niet van andere zoogdieren die alleen melk produceren als er een baby/zwangerschap is. Direct na de geboorte van haar kalf wordt het kalf (in de gangbare melksector) direct gescheiden van de moeder. Een wrede praktijk. En vaak uiten de moederkoeien en kalveren dit door klaaglijk naar elkaar te loeien. De melk, die bedoeld is voor haar eigen kind (een zoogdier zoals een koe geeft immers alleen maar melk indien er een kind/zwangerschap is) krijgt als bestemming de supermarkt. De biest (dit is de eerste moedermelk met erg noodzakelijke bestanddelen zoals antistoffen) krijgt het kalfje vaak wel. Kalveren zijn bijproducten van de melkindustrie en dus direct te linken aan de vleesindustrie. De kalveren die je wel eens ziet lopen op het platteland met hun moeders zijn veelal de zgn. dikbilkoeien. Maar daar draait het om het vlees en niet om de melk. Dikbilkoeien kunnen in de regel door hun onnatuurlijke bouw niet meer op een natuurlijke manier bevallen, enkel nog met een keizersnede.

Het gruwelijk lot van de kalfjes
De mannelijke dieren (de stiertjes) worden vaak verkocht en op transport gezet naar binnen- en buitenland om vetgemest te worden in zgn. kalverkisten. De stiertjes hebben weinig economische waarde: een stierkalfje brengt tegenwoordig weinig meer op. Kalveren van nog maar een paar dagen oud worden opgekocht, gaan na 2 weken naar veemarkten en worden over grote afstanden internationaal vervoerd. De kalfjes zullen in 6 maanden tijd vetgemest worden (krijgen regelmatig bloedarmoede omdat ze geen ruwvoer zoals hooi of stro krijgen maar alleen maar poedermelk) om vervolgens afgevoerd te worden naar het slachthuis. Dat zal de eerste en de laatste keer zijn dat het kalf even zijn poten mocht strekken. De vrouwelijke kalfjes mogen hun moeder opvolgen: hiermee begint de vicieuze cirkel weer van voor af aan, ook hun kalfjes zullen worden verkocht aan vetmestbedrijven of geslacht. In België mogen er vanaf 31 december 2006 geen kalveren meer in kisten worden gezet. Maar schijn bedriegt: de eerste 8 weken mogen ze (wettelijk gezien) wel nog in een kist gezet worden omdat de zuigreflex (is normaal voor een babyzoogdier) nog te sterk is en men bang is dat de kalfjes aan elkaar gaan sabbelen, wat slecht zou zijn voor de hygiëne en ziekteoverdracht zou bevorderen. Sommige kalveren krijgen nu ruwvoer zoals stro of hooi en soms wordt hun ijzertekort (consumenten eten graag ‘wit’ kalfsvlees) aangepakt door hen ijzerinjecties te geven. Blijft dat ze worden weggenomen van hun moeders, amper hun poten kunnen strekken in de groepshuisvesting of kalvereniglo (buitenhok voor kalveren, bestaande uit een wit plastic overdekt hokje met een kleine uitloop afgesloten door een metalen hekwerk) en in hun korte 6 maanden oude leventje geen weide zullen zien en vroegtijdig worden afgevoerd naar het slachthuis.

Wil je niet meewerken aan deze ellende, dan is er een alternatief: geen zuivelproducten meer kopen maar wel plantaardige melkproducten (bijv. sojamelk, sojakaas, plantaardige boter etc.) die verkrijgbaar zijn in supermarkten en natuurvoedingszaken.

Melkkoeien worden tegenwoordig gemiddeld maar 4-5 jaar oud (lees: dan worden ze afgevoerd naar het slachthuis, omdat de melkopbrengst minder winstgevend wordt) terwijl koeien wel tussen de 15 en 20 jaar kunnen worden! Ook in de biologische melksector worden de meeste kalveren bij hun moeder weggenomen en in een groepshuisvesting geplaatst en komen in het reguliere transport/handelscircuit terecht (dus ook in de bio-industrie): het melkveebedrijf is immers een economisch bedrijf en kan het zich economisch niet veroorloven om de kalveren bij de moederdieren te houden. Er zullen uitzonderingen zijn voor vleeskoeien en ook zullen er bedrijven zijn die het toelaten dat koeien hun kalveren mogen zogen, maar dat komt helaas niet vaak voor.

De zogenaamde melk‘gift’ eist ook van melkkoeien haar tol: steeds meer koeien krijgen last van uierontsteking, slijterziekte, pijnlijke hoeven etc. Ook staan steeds meer koeien (langer) op stal in plaats van in de wei wat genoemde aandoeningen alleen maar doet verergeren. Antibiotica en hormonen vinden gretig aftrek in de veehouderij en is wettelijk toegelaten in sommige landen. Geiten worden ook steeds vaker bio-industrieël gehouden voor hun melk en vlees. De jonge, pasgeboren bokken (mannelijke geiten) eindigen jong in slachthuizen of bij rituele slacht. Ook is er een nieuwe tak binnen de melkveehouderij: paarden die gehouden worden voor de paardenmelk. Jonge veulens (vaak de hengsten) gaan de internationale dierenhandel in en ook zij worden jong geslacht. Ook in België worden er veulens en paarden geslacht.


http://www.biteback.be/action/class_action.php?act=2

Wednesday

Oceanen in 2050 leeggevist

Als de visvangst in het huidige tempo doorgaat, zwemmen er in 2050 in de oceanen geen vissen meer. Daarvoor waarschuwt een documentaire die maandag in Rotterdam in premiere ging. In de film stellen deskundigen dat als direct actie wordt ondernomen, het tij nog kan worden gekeerd. (9 juni 2009)

HOME



This is the best film I've ever seen about our home, the planet earth. Watching this film is like having a cold wake up shower. What took billions of of years to create, we humans are managing to destroy in just 100 years!

I am asking everyone to please take two hours out of your life, and just watch this film. YOU can be part of the solution, and not part of the problem.

20% of the world's population is destroying our planet earth. We can close our eyes to the problem but in ten years time we will see changes which will make us shudder. Our children will live in a future where they will have to spend their lives trying to save this planet or else they simply won't have a future at all.

We don't even have the time to wonder if we can make any changes in our lifestyles. We just need to do it. Are people really aware about how serious the problem really is?

HOME will be a major event all over the globe : for the first time ever, a film will be released on the same day in over 50 countries and on every format : movie theatres, TV, DVD and Internet.

WATCH THE FILM:

http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU

Friday

Wat wordt de mooiste modderpoel van 2009?


Nieuwe actie voor Egyptische varkens







In de afgelopen weken zijn in Egypte 160.000 varkens op beestachtige wijze afgeslacht. Inmiddels zegt Egypte dat het doden van de varkens gestopt is, maar dat is niet genoeg. 'Dit mag nooit meer gebeuren', vindt Compassion in World Farming en daarom start vandaag een nieuwe actie, om ervoor te zorgen dat Egypte snel een goede dierenbeschermingswet invoert.

Een ongekend wrede slachting

Kort na het uitbreken van de varkensgriep, die inmiddels ook wel 'Mexicaanse' griep wordt genoemd, maakte Egypte bekend alle varkens in het land te zullen slachten. Al snel bereikten vreselijke beelden de buitenwereld. Te zien was bijvoorbeeld hoe varkens op elkaar elkaar in open vrachtwagens werden gegooid en snakkend naar adem werden afgevoerd naar een massagraf waar ze nog levend, met chemicalien werden overgoten en begraven. Compassion in World Farming heeft direct krachtig geprotesteerd tegen deze, en andere wreedheden. De massaslachting was niet alleen wreed, maar ook onnodig, omdat in Egypte geen varkensgriep gesignaleerd is. Internationale deskundigen wijzen er bovendien op dat het doden van de varkens eventuele risico's voor de gezondheid van mens en dier niet vermindert.

Inmiddels heeft de Egyptische regering aan Compassion in World Farming en andere internationale organisaties laten weten dat er inmiddels een eind gekomen is aan de slachting en dat er in totaal 160.000 varkens zijn gedood. In Egypte zijn nu nog zo'n 10.000 varkens over en de regering wil hen in nieuwe boerderijen gebruiken als fokvee, om een nieuwe varkensstapel mee op te bouwen. Vóórdat de slachting begon, en voor de internationale protesten, zei Egypte nog álle varkens te zullen slachten en een nieuwe varkensstapel te zullen opbouwen met geïmporteerde dieren. Het lijkt er dus op dat alle protesten het leven van 10.000 dieren gered hebben.

De Egyptische regering liet 160.000 varkens doden: Dat deed ze uit angst voor de varkensgriep. In Egypte komt echter geen varkensgriep voor.

Nooit meer!

De slachting in Egypte is een van de ergste wreedheden tegen landbouwdieren ooit, en daarom is het nu zaak ervoor te zorgen dat zoiets nooit opnieuw kan gebeuren. Compassion in World Farming vraagt daarom aan Egypte:

een goede dierenbeschermingswet in te voeren en ervoor te zorgen dat die ook wordt nageleefd, en:

de internationale normen voor humaan transport en slachten van dieren die zijn vastgesteld door de OIE te respecteren (de OIE is de Wereldorganisatie voor Diergezondheid, waarvan Egypte lid is).

Doe mee!

Laat aan de Egyptische regering weten dat je niet naar Egypte op vakantie zult gaan, voordat het land een dierenbeschermingswet heeft aangenomen en beloofd heeft zich aan de internationale afspraken te zullen houden:

Download nu ons nep-visum-aanvraag-formulier, print het uit en stuur het direct aan de Egyptische ambassade! [96 KB] :




Natuurlijk kun je ook meer exemplaren van het formulier printen en vrienden en bekenden vragen het ook in te vullen en te versturen!

Teken de petitie tegen massale en wrede ruiming van varkens in Egypte:



Tuesday

Duvets: a nightmare for geese

A shocking documentary series has revealed that many duvets are stuffed with down plucked from live geese, a practice that causes acute suffering. WSPA is extremely disturbed by this fresh evidence about the global down industry.

The first programme, shown on Swedish television channel TV4 on 1 February, revealed that millions of birds are plucked alive every year in Europe alone.

The figure is even higher in China, the world’s largest producer of down and other feathers. China exports to a number of European countries where the down is used in duvets, pillows and jackets.

Regardless of the origin of the feathers, the consequences for the geese are clear: they are tormented and badly stressed during the plucking process. WSPA is strongly opposed to the plucking of live birds.

The footage – which is extremely distressing – can be viewed on the TV4 website (1 min 18 seconds into the programme).


Ripped naked
Mike Appleby, Chief scientific advisor for WSPA, comments on the TV4 footage:

“Disturbing as this evidence is, it serves to expose the cruelty behind the ‘comforting’ image of goose down. The series proves that live plucking of geese is current, and highlights the falsity of the claim sometimes made, that plucking is restricted to breast feathers at the time of the reproductive cycle when the feathers become loose. The footage showed all body feathers being ripped off, including from the neck and back where down is minimal.”

He concludes: “WSPA is strongly opposed to the plucking of feathers and down from live ducks and geese, regardless of which country this occurs in. This practice causes extreme pain and distress to the birds as is evident by the bleeding from their follicles and the apparent fear paralyses exhibited by the birds.”

Farms use this method primarily because it is more cost effective. While a dead goose can only be plucked once, a live goose can be plucked up to four times before it is slaughtered.

Chief Veterinary Officers must act
The documentary showed live plucking in Hungary, despite the country having ratified the European Convention for the Protection of Animals Kept for Farming Purposes. The convention recommends the plucking of feathers and down from live birds be prohibited.

WSPA is urging the Chief Veterinary Officers of all countries allowing live plucking – including Hungary – to stop the abusive treatment of geese at once.

Can consumers make a difference?
There is a good chance that the products made from goose feathers plucked from live birds do end up in the UK. As an animal friendly consumer it is nearly impossible to find out if the down in duvets and jackets comes from a factory that mistreats birds.

The only completely secure solution is to avoid down products completely. There are several synthetic alternatives on the market such as Thinsulate, Polarguard, Fiberfill and Qualofill.

http://www.wspa.org.uk/latestnews/2009/duvets_a_nightmare_for_geese.aspx

Rapport schetst onthutsend beeld over veetransporten

Compassion in World Farming Nederland publiceert vandaag een nieuw rapport over veetransporten in de Europese Unie. Het rapport is gebaseerd op de laatste cijfers en het nieuwste wetenschappelijk onderzoek. Het geeft een onthutsend beeld van het dierenleed dat veroorzaakt wordt door het vervoer van dieren over grote afstanden.

Het rapport, dat werd geschreven door Peter Stevenson, beschrijft de belangrijkste routes voor verre diertransporten in de EU. Nederland neemt daarbij een belangrijke plaats in. Zo importeerde ons land in 2007 bijvoorbeeld meer dan 300.000 jonge kalfjes uit verre landen als Polen, Litouwen en Ierland. In hetzelfde jaar exporteerde Nederland meer dan 1,4 miljoen levende varkens en biggen naar Spanje en Italië. Zowel varkens, als jonge kalfjes, kunnen slecht tegen de verre transporten en tegen de barre omstandigheden waaronder deze vaak plaats vinden.

De Europese regels voor diertransport staan toe dat dieren over grote afstanden worden vervoerd. Toch worden de voorgeschreven rijtijden vaak overtreden, zijn de veewagens vaak overvol en krijgen de dieren vaak onvoldoende rust, eten en drinken. Het aantal incidenten rond veetransporten is dan ook groot. Het rapport somt op:

2005: Nederlandse varkens dood op een reis naar Italië
2006: 263 biggen dood op een reis van Nederland naar Griekenland
2007: 190 biggen dood op een reis van Nederland naar Italië
2007: 13 Nederlandse biggen dood bij aankomst in Spanje
2007: In Duitsland sijpelt bloed van een Nederlandse vrachtwagen met varkens. De wagen blijkt te zwaar beladen en 127 varkens hebben ernstige bijtwonden.
Natuurlijk doet het rapport ook belangrijke aanbevelingen om een eind te maken aan het dierenleed dat veroorzaakt wordt door verre diertransporten. De belangrijkste is een verbod van alle transporten die langer dan acht uur duren. Daarnaast dringt Compassion in World Farming er bij de Europese Unie en haar lidstaten op aan veetransporten streng te controleren, bijvoorbeeld door meer en beter samen te werken en door effectief gebruik te maken van satellietnavigatie.

Lees de samenvatting, of download het volledige rapport op www.ciwf.nl
Help de dieren, teken nu tegen verre veetransporten!
Steun ons werk voor de dieren, tegen bio-industrie! Doe nu direct een donatie!

Friday