Friday

Gif in cosmetica









Cosmetica bevat vaak schadelijke stoffen zoals ftalaten en synthetische muskverbindingen. Het is goed mogelijk om deze stoffen te vervangen door veilige alternatieven. Dit wilde Greenpeace aan de Europese beleidsmakers in Brussel laten zien, toen zij bezig waren met de nieuwe chemicaliënwetgeving REACH.

Daarom maakte Greenpeace in 2005 en 2006 de MOOI-gids, voor schoonheid zonder gif. Deze gids is nu niet meer beschikbaar.

In de MOOI-gids was te vinden welke bedrijven nog gifstoffen in cosmetica gebruiken en welke niet. Veel cosmetica-bedrijven besloten na het uitbrengen van de MOOI-gids de schadelijke stoffen uit hun producten te halen. Zij bewezen dus zélf dat dit mogelijk is.

REACH
Eind 2006 is er in Brussel gestemd over de chemicaliënwetgeving REACH. Maar ondanks dat veel bedrijven lieten zien dat het mogelijk is om giftige stoffen te vervangen door veilige alternatieven, stelden de beleidsmakers het vervangen van gevaarlijke stoffen maar gedeeltelijk verplicht.

REACH is in 2007 in werking getreden. Maar er is nog geen duidelijkheid of ftalaten en synthetische muskverbindingen door de nieuwe wetgeving verboden zullen gaan worden. Wel staan een aantal ftalaten en een synthetische muskverbinding inmiddels op de lijst van ‘meest gevaarlijke stoffen’. REACH geeft consumenten het recht om te weten of producten die ze kopen stoffen bevatten die op deze lijst staan.

http://www.greenpeace.nl/campaigns/giftige-stoffen-2/gif-in-cosmetica

-------------------------------------------------------------------------------------------------

03-11-2005 • Actievoerders van Greenpeace Nederland stonden gisterochtend voor het hoofdkantoor van cosmeticaproducent L'Oréal in Alphen aan den Rijn, omdat het bedrijf schadelijke stoffen zoals ftalaten en synthetische muskverbindingen in haar producten verwerkt. L'Oréal stopt deze stoffen onder andere in producten met de naam L'Oréal, Garnier en Maybelline New York. Er zijn onschadelijke alternatieven voor deze stoffen. Daarom roept Greenpeace L'Oréal op te stoppen met het gebruik van giftige stoffen en over te stappen op niet-schadelijke alternatieven. Werknemers van het bedrijf ontvangen een exemplaar van de maandag verschenen gids "MOOI" met informatie over chemicaliën in cosmetica.
Uit "MOOI" blijkt dat het heel goed mogelijk is om cosmetica te maken zonder schadelijke stoffen. Van ruim 450 gangbare cosmeticaproducten is aangegeven of ze schadelijke stoffen bevatten of niet. In "MOOI" is informatie in te vinden over tandpasta en nagellak, maar ook over shampoo en aftershave. Er zullen de komende maanden meer dan een miljoen van deze gidsjes in Nederland verspreid worden.
"Probleemstoffen als ftalaten en synthetische muskverbindingen zijn moeilijk afbreekbaar en hebben vaak hormoonverstorende eigenschappen. Dat bedrijven deze schadelijke stoffen nog steeds gebruiken terwijl er goede alternatieven beschikbaar zijn, is onaanvaardbaar," zegt Bart van Opzeeland, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland.
De informatie uit "MOOI" is digitaal beschikbaar op de website van Greenpeace. Hier kan ook de "cosmeticatest" worden gedaan: consumenten kunnen testen of de cosmeticaproducten die zij gebruiken schadelijke stoffen bevatten. Als dit het geval is, sturen zij met een enkele muisklik een e-mail naar de betreffende producenten met het verzoek om te stoppen met het gebruik van schadelijke stoffen in hun producten.
Eergisteren stond Greenpeace aan de poort bij Sara Lee (tevens het moederbedrijf van Douwe Egberts) in Veenendaal, omdat dit bedrijf schadelijke stoffen verwerkt in producten als Sanex en Badedas. Directeur de Gier zegde toe op korte termijn met de milieuorganisatie te willen praten over het gebruik van probleemstoffen in producten van Sara Lee.

http://rood.sp.nl/nieuws/id/375