Thursday

Klimaat





















Stoppen met de vee-industrie helpt flink om de opwarming van de aarde én de honger in de wereld tegen te gaan, zo blijkt uit twee nieuwe rapporten van Compassion in World Farming.

Warm lopen voor Kopenhagen

In december zijn alle ogen gericht op Kopenhagen, waar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties wordt gehouden. Wereldleiders vergaderen dan over afspraken om de klimaatverandering en de opwarming van de aarde tegen te gaan. In november vergaderde de wereldvoedselorganisatie FAO in Rome over de honger in de wereld.

Compassion in World Farming is er bij in Kopenhagen, met een belangrijke boodschap: Stoppen met de vee-industrie levert een grote bijdrage aan de oplossing van beide problemen. Dat blijkt uit twee kersverse rapporten die Compassion in World Farming aan beide conferenties presenteert.

De vee-industrie voorbij: Beyond factory farming

Het rapport 'Beyond factory farming' laat zien waarom doorgaan met de grootschalige industriële productie van vlees niet houdbaar is: Rond 2050 zal de wereldbevolking met zo'n 50% gestegen zijn tot 9 miljard mensen. Om al die mensen duurzaam te voeden is meer voedsel nodig, dat efficiënt en schoon geproduceerd moet worden.

Nu al legt de vee-industrie een groot beslag op landbouwgrond in de ontwikkelingslanden, waar veevoer voor het westen wordt geproduceerd. Die grond kan beter gebruikt worden voor het verbouwen van gewassen die door mensen gegeten kunnen worden. Bovendien verbruikt de vee-industrie veel andere grondstoffen, zoals olie en water, die in de komende jaren steeds schaarser zullen worden.

Sinds kort is er ook veel aandacht voor de bijdrage die de vee-industrie levert aan de opwarming van de aarde. 18% daarvan wordt veroorzaakt door de veehouderij, meer dan door transport.

In 'Beyond factory farming' pleiten we daarom voor duurzame alternatieven voor de vee-industrie. Extensieve veehouderij, in plaats van de energieslurpende intensieve vee-industrie, blijft mogelijk, maar het is noodzakelijk over te schakelen op een ander voedingspatroon met minder vlees.

Download het rapport [190 KB] 'Beyond factory farming' (nu nog in het Engels, binnenkort in het Nederlands).

Eten we de aarde op? - Eating the planet

Het is goed mogelijk de opwarming van de aarde te stoppen én een eind te maken aan de vee-industrie, zonder dat iedereen vegetarier moet worden. Dat blijkt uit het rapport 'Eating the planet' dat door onderzoekers van de universiteit van Klagenfirt werd geschreven in opdracht van Compassion in World Farming en Friends of the Earth.

Het onderzoek vergelijkt verschillende modellen van voedselproductie, dieten en landgebruik en concludeert dat er genoeg voedsel kan worden geproduceerd om de groeiende wereldbevolking te voeden met eerlijkere en gezondere dieten, waarbij tegelijkertijd ontbossing en dierenleed worden tegengegaan.
Ook dit rapport pleit voor een fikse reductie van de vleesconsumptie in het westen. Als we drie dagen per week vlees eten is het mogelijk de groeiende wereldbevolking gezond te voeden, over te schakelen op diervriendelijkere veehouderij en de opwarming van de aarde tegen te gaan, aldus de onderzoekers.

Download de samenvatting [1.237 KB] van het rapport 'Eating the planet' (Engelstalig)
Download het hele rapport [2.198 KB] (Engelstalig)

http://www.ciwf.nl/wedoenmeer/klimaat/index.html