Thursday

Schip van milieuactivisten Sea Shepherd geramd


MELBOURNE - Bestrijders van de Japanse walvisvaart hebben woensdag bij Antarctica hun futuristisch gevormde ‘vlaggenschip', de Ady Gil, verloren. De boot werd geramd door een Japans vissersschip en brak in tweeën.

Dat meldde de website van de Australische krant The Age.

De 24 meter lange Ady Gil was van de groep Sea Shepherd die de walvisvaart in het gebied fanatiek bestrijdt. De leider van de groep, Paul Watson, zei dat de boot van 950.000 euro opzettelijk is geramd. De zeskoppige bemanning van de Ady Gil bleef ongedeerd.

Verflaag

Het schip beschikt over een speciale verflaag, waardoor het vrijwel onzichtbaar is op de radar. De Ady Gill heeft een maximumsnelheid van 50 knopen, oftewel 93 kilometer per uur, en kan dus onverwachts opduiken in de buurt van de vissersboten en hun prooi.

De activisten van Sea Shepherd vielen de Japanse walvisvloot woensdag kort voor zonsopgang aan met ‘ranzige, met boter gevulde kerstballen’ die ze ‘als honkballen’ op de vissersschepen schoten om de scheepsdekken zo vies en glad te maken, dat er niet meer op te werken viel, aldus Watson. Ook gooiden de activisten stinkbommen.

Spionagevliegtuigen

Japan liet dat niet op zich zitten, schakelde spionagevliegtuigen in uit Australië en ging achter een ander schip van de activisten aan, de Steve Irwin. De vliegtuigen konden de boot al snel te lokaliseren. Zigzaggend tussen de ijsschotsen door en belaagd door waterkanonnen, laser- en sonarapparatuur wist de Steve Irwin de Japanse Shonan Maru te ontwijken.

De activisten voeren een haven in en door laaghangende bewolking waren ze onvindbaar voor de Japanners. ‘Ik denk dat de zoektocht hun 20.000 dollar en twaalf uur tijd heeft gekost. Ze konden ons niet vinden en het is gelukt om daarna langs hen heen te glippen’, aldus Watson.

Derde boot

De Steve Irwin is door de achtervolging honderden kilometers verwijderd van de vloot, maar Watson maakte woensdag bekend, dat de activisten nog een derde boot hebben, de Bob Barker, die ‘s ochtends voor het eerst met de Ady Gil de walvisvaarders had aangevallen.

De Japanse walvisvloot zou dit jaar 935 dwergvinvissen en vijftig vinvissen willen doden, die als bedreigde diersoort gelden. Sinds 1986 is de commerciële walvisvangst verboden, maar Japan beweert de dieren te doden voor onderzoek.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1334444.ece/Schip_van_milieuactivisten_Sea_Shepherd_geramd