Saturday

Ask Nepal to cancel the Gadhimai Jatra festival bloodbath.

We urgently need your help to stop the slaughter of hundreds of thousands of animals next week during the Gadhimai Jatra festival in Bara, Nepal. Humane Society International is working with our local partners, Kathmandu Animal Treatment Centre (KAT) and Animal Nepal, to prevent this reckless animal cruelty before the festival takes place November 24 & 25.

Every five years, hundreds of men are licensed to kill buffalo, pigs, chickens, rats, goats, and pigeons, receiving a fee for each animal they take. Cruelly, the animals are chased and hacked to death with knives in a competition to kill as many as possible within two days. According to Animal Welfare Network Nepal, the real beneficiaries are the festival organizers and business community, who drive up prices for animals in the lead up to the festival and then pressure local people to contribute livestock to the event.

Animal advocates are asking that the community provide fruits and vegetables instead of animals for the festival. KAT and Animal Nepal are organizing a counter-campaign of peaceful meditation, and together we are petitioning the government, which has reportedly paid for an enclosure to hold thousands of buffalo ahead of the event, to stop the slaughter. Please take action immediately by writing to Nepal's Prime Minister and Minister of Tourism to request a halt to this outdated tradition, considered barbaric by many local people who would like to stop it but feel helpless to do so.

Then, ask your friends and family to help, too. We need to let Nepalese leaders know that the world is watching and considers this bloody practice tragic and shameful.

Thank you for making a difference for animals.

http://action.humanesociety.org/site/MessageViewer?em_id=6647.0&dlv_id=9604

Monday

Milieuwetenschapper Brown: Voedselvoorziening hoofdzaak Kopenhagen

maandag 2 november 2009

Het veiligstellen van de wereldvoedselvoorziening moet het belangrijkste doel zijn van de klimaatconferentie in Kopenhagen. Dat zei de Amerikaanse milieuspecialist Lester Brown vorige week in Londen tijdens een lezing die werd georganiseerd door Compassion in World Farming. Brown, oprichter van het bekende WorldWatch Institute, is bang dat de regeringen in Kopenhagen vooral zullen onderhandelen over het verdelen van kosten en daarbij de hoofdzaak uit het oog verliezen.

Volgens Brown is het mogelijk de opwarming van de aarde binnen de perken te houden, maar daarvoor is een grote inspanning nodig, die vergelijkbaar is met de militaire mobilisatie van de Verenigde Staten in de tweede wereldoorlog. Iedereen kan echter een bijdrage leveren door minder vlees en zuivelproducten te eten: "Hoewel we zelden kijken naar de gevolgen van verschillende voedselpatronen voor het klimaat, zijn deze op zijn zachtst gezegd wezenlijk. De Toyota Prius bijvoorbeeld, gebruikt ongeveer een kwart van de brandstof die een Chevrolet SUV nodig heeft. Zo is voor een plantaardig dieet ongeveer een kwart van de energie nodig die gebruikt wordt voor een dieet dat rijk is aan rood vlees. Door van zo'n vleesrijk dieet over te stappen op een plantaardig dieet kun je de uitstoot van broeikasgassen net zoveel reduceren als door een SUV in te wisselen voor een hybride auto. Als we er in de rijke landen in slagen stappen terug te zetten in de voedselketen, besparen we land, energie en water", aldus Brown.

De lezing van Lester Brown was de derde 'Peter Roberts memorial lecture', die Compassion in World Farming jaarlijks organiseert ter herinnering aan haar oprichter.

Een verslag en beelden van de lezing en de zaaldiscussie zijn te zien via onze internationale website www.ciwf.org

http://ciwfnl.blogspot.com/2009/11/milieuwetenschapper-brown.html

Sunday

DIERVRIENDELIJKE KERSTWENS


Stuur dit jaar eens een diervriendelijke wenskaart naar vrienden en bekenden! Via deze site kun je makkelijk en snel een E-card sturen, en natuurlijk kun je ook papieren kaarten bestellen!

http://www.dierenindecember.nl/wenskaart/index.html

Friday

Gif in cosmetica









Cosmetica bevat vaak schadelijke stoffen zoals ftalaten en synthetische muskverbindingen. Het is goed mogelijk om deze stoffen te vervangen door veilige alternatieven. Dit wilde Greenpeace aan de Europese beleidsmakers in Brussel laten zien, toen zij bezig waren met de nieuwe chemicaliënwetgeving REACH.

Daarom maakte Greenpeace in 2005 en 2006 de MOOI-gids, voor schoonheid zonder gif. Deze gids is nu niet meer beschikbaar.

In de MOOI-gids was te vinden welke bedrijven nog gifstoffen in cosmetica gebruiken en welke niet. Veel cosmetica-bedrijven besloten na het uitbrengen van de MOOI-gids de schadelijke stoffen uit hun producten te halen. Zij bewezen dus zélf dat dit mogelijk is.

REACH
Eind 2006 is er in Brussel gestemd over de chemicaliënwetgeving REACH. Maar ondanks dat veel bedrijven lieten zien dat het mogelijk is om giftige stoffen te vervangen door veilige alternatieven, stelden de beleidsmakers het vervangen van gevaarlijke stoffen maar gedeeltelijk verplicht.

REACH is in 2007 in werking getreden. Maar er is nog geen duidelijkheid of ftalaten en synthetische muskverbindingen door de nieuwe wetgeving verboden zullen gaan worden. Wel staan een aantal ftalaten en een synthetische muskverbinding inmiddels op de lijst van ‘meest gevaarlijke stoffen’. REACH geeft consumenten het recht om te weten of producten die ze kopen stoffen bevatten die op deze lijst staan.

http://www.greenpeace.nl/campaigns/giftige-stoffen-2/gif-in-cosmetica

-------------------------------------------------------------------------------------------------

03-11-2005 • Actievoerders van Greenpeace Nederland stonden gisterochtend voor het hoofdkantoor van cosmeticaproducent L'Oréal in Alphen aan den Rijn, omdat het bedrijf schadelijke stoffen zoals ftalaten en synthetische muskverbindingen in haar producten verwerkt. L'Oréal stopt deze stoffen onder andere in producten met de naam L'Oréal, Garnier en Maybelline New York. Er zijn onschadelijke alternatieven voor deze stoffen. Daarom roept Greenpeace L'Oréal op te stoppen met het gebruik van giftige stoffen en over te stappen op niet-schadelijke alternatieven. Werknemers van het bedrijf ontvangen een exemplaar van de maandag verschenen gids "MOOI" met informatie over chemicaliën in cosmetica.
Uit "MOOI" blijkt dat het heel goed mogelijk is om cosmetica te maken zonder schadelijke stoffen. Van ruim 450 gangbare cosmeticaproducten is aangegeven of ze schadelijke stoffen bevatten of niet. In "MOOI" is informatie in te vinden over tandpasta en nagellak, maar ook over shampoo en aftershave. Er zullen de komende maanden meer dan een miljoen van deze gidsjes in Nederland verspreid worden.
"Probleemstoffen als ftalaten en synthetische muskverbindingen zijn moeilijk afbreekbaar en hebben vaak hormoonverstorende eigenschappen. Dat bedrijven deze schadelijke stoffen nog steeds gebruiken terwijl er goede alternatieven beschikbaar zijn, is onaanvaardbaar," zegt Bart van Opzeeland, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland.
De informatie uit "MOOI" is digitaal beschikbaar op de website van Greenpeace. Hier kan ook de "cosmeticatest" worden gedaan: consumenten kunnen testen of de cosmeticaproducten die zij gebruiken schadelijke stoffen bevatten. Als dit het geval is, sturen zij met een enkele muisklik een e-mail naar de betreffende producenten met het verzoek om te stoppen met het gebruik van schadelijke stoffen in hun producten.
Eergisteren stond Greenpeace aan de poort bij Sara Lee (tevens het moederbedrijf van Douwe Egberts) in Veenendaal, omdat dit bedrijf schadelijke stoffen verwerkt in producten als Sanex en Badedas. Directeur de Gier zegde toe op korte termijn met de milieuorganisatie te willen praten over het gebruik van probleemstoffen in producten van Sara Lee.

http://rood.sp.nl/nieuws/id/375

Wednesday

Weinig aftrek ‘goede’ palmolie

Amsterdam - Europese supermarktketens en levensmiddelenproducenten kopen maar zeer mondjesmaat ecologisch verantwoord geproduceerde palmolie. Terwijl het aanbod van duurzame palmolie drie keer groter is dan de totale Europese vraag, blijkt uit een onderzoek door het Wereld Natuur Fonds (WNF).

De productie van onverantwoorde palmolie, die onder meer gebruikt wordt in margarine en cosmetica, gaat gepaard met grootschalige ontbossing en uitstervende plant- en diersoorten.

In het onderzoek is gekeken naar het gebruik van ‘goede’ palmolie en naar beleid en doelstellingen op dat gebied. Het best scoort het Britse Sainsbury’s. Unilever staat op een gedeelde vierde plek. Opvallend veel Nederlandse bedrijven hebben lage noteringen op de lijst. Deen en Superunie scoren respectievelijk 2,5 en 1 van de maximaal haalbare 29 punten. Super de Boer en Spar wilden niet meewerken aan het onderzoek en C1000 en Aldi moesten het doen met nul punten.

Van onze verslaggever Wouter Keuning
Gepubliceerd op 30 oktober 2009 22:02, bijgewerkt op 31 oktober 2009 11:08
De Volkskrant