Friday






Varkens zijn sociale, nieuwsgierige en intelligente dieren. Britse wetenschappers hebben na onderzoeken naar het intelligentiepeil van dieren aangetoond, dat varkens het vierde intelligente dier zijn. De mens, de mensaap en de dolfijn/walvis gaan het varken in deze ranglijst voor.Varkens kunnen uitstekend zien, ruiken en horen. Met hun snuit kunnen ze net zo goed tasten, als wij mensen met onze handen. Varkens scharrelen hun voedsel dan ook bij elkaar, door met hun snuit in de grond te wroeten. Met hun sterke gebit kunnen varkens van alles eten: wortels en paddestoelen, maar ook kadavers en levende dieren.Behalve goed zien, ruiken en horen, kunnen varkens in hun eigen ‘taal’ communiceren. Varkens kennen zo’n veertig geluidsuitdrukkingen. Net als de mens en andere dieren, drukken varkens zich ook met hun houding uit.In de vrije natuur leven de zeugen (vrouwtjes) en biggen in hechte groepsverbanden. De beren (mannetjes) blijven een beetje op afstand van de groep.Varkens worden vaak gezien als vieze of onreine dieren. Het tegendeel is waar. Biggen zijn al na een week zindelijk en varkens doen hun behoefte altijd een eind uit de buurt van de lig- en vreetplek, op de zogenaamde mestplek. Door in de modder te rollen (of met het lichaam tegen een boom aan te schuren) houden varkens zich op temperatuur. De modderlaag is bovendien een beschermlaag voor de huid. Als de modder opgedroogd is en van de varkenshuid af valt, zijn varkens van hun huidparasieten verlost. Door in de modder te rollen, maken varkens zich in feite dus schoon.








· - Pigs are very clean animals. In fact, pigs are some of the cleanest animals around. They like to maintain separate eating sleeping and defecation areas. When given the room and freedom to decide, pigs choose to be clean and tidy.
· Pigs enjoy private time with their newborn babies. Before giving birth, a pregnant sow will remove herself from the herd and build a nest out of leaves, branches, grass, or straw to give birth on. She will care for the piglets for several days, before leading her new babies to meet the rest of the herd.
· Pigs are extremely intelligent. They are thought to be the smartest of all domestic animals. Pigs have an I.Q higher than dogs and are considered by animal experts to be more trainable than dogs or cats.
· Pigs cannot sweat. They do not have sweat glands. During hot weather they will roll around in the mud or water. Then when the wind blows over them, the water from the mud evaporates, and cools them. The dried mud acts as a layer of sunscreen. Their mucky appearance has given them the undeserved reputation of being grubby animals. Sweating like a pig, really means not sweating at all.
· Pigs have an excellent sense of smell. That is why they have been used to search out truffles (rare fungus that grows underground) and drugs, and they have even been used to detect land mines.
· Pigs love to play and exercise. They love running, digging, splashing in puddles, and playing with other pigs.

Sunday

Actie tegen onnodige biggencastraties - doe mee!

Je hoeft maar je naam en adres in te vullen, en dan ben je klaar! Help je alsjeblieft mee? Bedankt!

http://www.ciwf.nl/directdoen/mailprotest/biggenmetballen.html
Multinationals zweren legbatterij af!

Minister Verburg ontvangt de Good Egg Award omdat omdat in het restaurant van haar ministerie alleen maar EKO-eieren verkocht worden.
16 april 2008McDonalds en Unilever stoppen voor 2012 in alle landen van de Europese Unie met het gebruik van kooi-eieren in hun producten. De twee multinationals hebben dit toegezegd aan Compassion In World Farming (CIWF). Het besluit van McDonalds en Unilever bespaart jaarlijks meer dan 2 miljoen kippen een leven in een veel te krappe kooi. In plaats daarvan kunnen zij hun eieren leggen in een scharrelstal of een stal met uitloop naar buiten.Als waardering voor de toezegging heeft CIWF op 16 april in Brussel een Good Egg Award uitgereikt aan de multinationals. Ook het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) en het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) ontvingen een Good Egg Award. LNV omdat de restaurants in het kernministerie al jaren geen batterij-eieren meer verkopen en het CBL, als vertegenwoordiger van alle Nederlandse supermarkten, omdat deze sinds 2005 geen kooi-eieren meer verkopen. LNV en supermarkten geven daarmee een voorbeeld dat in heel Europa navolging verdient door overheden en supermarkten, aldus CIWF.De Good Egg Awards werden dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. 25 bedrijven of organisaties uit 13 EU-landen vielen deze keer in de prijzen omdat zij geen legbatterij-eieren meer verkopen of verwerken in hun producten, of omdat zij toezegden daarmee te zullen stoppen. Zie ook: persberichtEn de Good Egg Awards website
Wereldwijde campagne tegen veetransport

Handle with care: Wereldwijde campagne tegen veetransport
06-03-2008Een coalitie van dierenwelzijnsorganisaties start vandaag een internationale campagne om transport van slachtvee over lange afstanden te stoppen. De coalitie, waar ook Compassion In World Farming deel van uitmaakt, wil in plaats van lange-afstandstransport van levende dieren handel in vlees van dieren die zijn geslacht dichtbij de plaats waar ze zijn gefokt en/of gemest. De coalitie roept het Nederlandse publiek op via internet een petitie te ondertekenen waarmee de Europese Commissie wordt gevraagd een einde te maken aan veetransport over lange afstanden.

Naar de 'Handle with care' campagnesite
De coalitie baseert haar oproep onder meer op een tweejarig undercover onderzoek van de WSPA, waarbij video-opnamen zijn gemaakt van internationale veetransporten op routes van Spanje naar Italië, van Australië naar het Midden-Oosten en van Brazilië naar Libanon.De coalitieDe internationale organisaties die onder leiding van de World Society for the Protection of Animals (WSPA) de handen ineen hebben geslagen, zijn Compassion In World Farming, de Dierenbescherming, Varkens in Nood, RSPCA, RSPCA Australia, de Deense Dierenbescherming, International League for the Protection of Horses, Humane Society International, Born Free USA en Eurogroup for Animals.
Geen verbod kippenkooien
24 februari 2008Nederland gaat het houden van legkippen in kooien niet verbieden. De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken voor het invoeren van de zg. 'Kleingruppenhaltung' in Nederland als minimumnorm. Dit systeem, dat ook wel verhullend 'kleinvolière' wordt genoemd, is in feite een grote kooi (minimaal 2,5 vierkante meter) waarin tussen de 30 en 60 kippen leven en hun dagelijkse ei leggen. Per kip is er wel wat meer ruimte dan in de traditionele legbatterij (die in 2012 verboden zal zijn in de EU) en in de zg. 'verrijkte kooi', de minimumnorm van de Europese Unie na 2011. Van een diervriendelijk systeem is echter geen sprake. Alle bekende kooisystemen bieden de dieren onvoldoende mogelijkheden om zich natuurlijk te gedragen. Hoewel Nederland de legkippen nu iets meer bewegingsruimte biedt dan de EU voorschrijft is de Kameruitspraak, die gesteund wordt door de regering, toch teleurstellend. Eerder had de Kamer zich namelijk met één stem verschil uitgesproken voor een verbod van alle kippenkooien in ons land. Op initiatief van de ChristenUnie en het CDA is de Kamer daar nu op teruggekomen. Meer over de 'Kleingruppenhaltung' vind je hier.
EU Commissie: legbatterij blijft verboden!
8 januari 2008De Europese Commissie is niet gezwicht voor de druk van de eierindustrie en enkele grote landen om het verbod van de traditionele legbatterij, dat in 2012 ingaat, uit te stellen. Dat blijkt uit een rapport dat deze week in Brussel gepubliceerd.De Commissie stelt op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat de traditionele legbetterij inherente nadelen heeft voor het welzijn van de dieren. Andere systemen, zoals scharrelstallen, kenmerken zich door een beter dierenwelzijn dat bovendien nog voor verbetering vatbaar is. De Commissie ziet daarom geen aanleiding het legbatterijverbod uit te stellen.Het Commissiestandpunt is een belangrijk succes voor Compassion In World Farming (CIWF). CIWF heeft met kracht actie gevoerd voor het instellen van het legbatterijverbod in 1999, en daarna tegen mogelijk uitstel. Ook na dit succes blijft CIWF actie voeren tegen het houden van kippen in kooien. Lees meer hierover ......
Global Warning!
2 november 2007Rapport: Global Warning, Climate change and farm animal welfareDe productie van vlees heeft een grotere invloed op de opwarming van de aarde dan het autogebruik. Dat is een van de conclusies van het nieuwe rapport van Compassion In World Farming (CIWF), dat verscheen op wereldvoedseldag (16 oktober).De productie van vlees, melk en eieren is verantwoordelijk voor 18% van wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is 4% meer dan transport. Wereldwijd worden nu 60 miljard dieren per jaar verbruikt voor de productie van voedsel. De verwachting is dat dit aantal in 2050 verdubbeld zal zijn, tot 120 miljard dieren per jaar. Er is dus alle reden tot grote zorg over de bijdrage van de intensieve veehouderij aan de klimaatverandering, aldus CIWF.De dierlijke productie vindt grotendeels plaats in de bio-industrie, die een zware belasting vormt voor het milieu en het welzijn van de dieren. Een derde van het graan en meer dan 90% van de soya in de wereld wordt gevoerd aan dieren, meestal in de intensieve veehouderij. De schaarste aan water en de vervuiling van rivieren, zeeën en bodem die veroorzaakt wordt door de intensieve veehouderij maken duidelijk dat deze situatie op den duur onhoudbaar is. CIWF dringt er bij de EU en andere rijke landen op aan de productie en consumptie van vlees en zuivel terug te brengen tot 33% beneden het huidige niveau in in de komende 10 jaar en tot 60% daaronder in 2050.Download een samenvatting van het rapport [59 KB] Download het volledige rapport [265 KB]
Meer betalen voor diervriendelijker kippenvlees
26 september 2007Ruim 80% van de consumenten is bereid minstens 20% meer te betalen voor diervriendelijker geproduceerd kippenvlees. Dat is de conclusie van een onderzoek dat CIWF dit voorjaar hield.In mei en juni interviewden vrijwilligers van CIWF samen met onderzoekster Natascha Diependaal ruim 1000 consumenten voor de deur van 20 supermarkten kris-kras door Nederland. Uit het representatieve onderzoek bleek dat een duidelijke meerderheid (55,4%) van de ondervraagden ontevreden is over het dierenwelzijn in de vleeskuikenhouderij. Toch schrokken veel ondervraagden nog toen enkele specifieke welzijnsproblemen van vleeskuikens ter sprake kwamen. Het is dan ook niet verrassend dat een overweldigende meerderheid (83,8%) van de ondervraagden zei tenminste 20% meer over te hebben voor kippenvlees dat diervriendelijker geproduceerd wordt. “Dat cijfer is wellicht iets te rooskleurig', zegt onderzoekster Natascha Diependaal, 'maar het geeft in elk geval aan dat een grote groep consumenten meer dierenwelzijn wil en daar ook meer voor wil betalen'. CIWF vindt dat de supermarkten dit duidelijke signaal niet kunnen blijven negeren en zal er bij hen op aandringen snel, meer en beter betaalbaar, diervriendelijker kippenvlees te gaan aanbieden. Het is immers niet acceptabel dat 99% van het kippenvlees in de Nederlandse supermarkten afkomstig is van kippen die zo snel groeien dat hun poten het gewicht van de dieren vaak niet meer kunnen dragen en dat het hart vaak vroegtijdig bezwijkt. Lees het rapport. [712 KB]
Supermarkten: stop onverdoofde biggencastratie!
28 juni 2007Actievoeren tegen dierenleed helpt! Dat bleek deze maand toen de Nederlandse supermarkten onder grote maatschappelijke druk besloten vanaf 2009 geen vlees meer te verkopen dat afkomstig is van onverdoofd gecastreerde biggen.In Europa worden elk jaar meer dan 100 miljoen piepjonge biggen gecastreerd, omdat er een kleine kans is dat het vlees later gaat stinken. De castratie wordt verricht op de boerderij, door de boer en zonder verdoving. Voor de dieren is de ingreep bijzonder pijnlijk. Na de castratie stagneert de groei en is er bovendien een grotere kans dat de dieren infecties oplopen. CIWF pleit dan ook voor een volledig verbod van deze wrede en onnodige ingreep.Het besluit van de Nederlandse supermarkten is een belangrijke stap vooruit. Nederlandse boeren zullen nu daadwerkelijk maatregelen moeten nemen om dieren voor de binnenlandse markt voortaan mét verdoving te castreren, of op een andere manier te voorkomen dat stinkend vlees bij de klant terecht komt. Wel blijft de mogelijkheid bestaan dat dieren die -dood of levend- bestemd zijn voor de export toch onverdoofd gecastreerd worden.CIWF voert daarom al geruime tijd actie voor een Europees verbod van de biggencastratie. inmiddels zijn al duizenden CIWF-actiekaarten en protestmails naar de EU in Brussel gestuurd. Wil je de meedoen aan deze belangrijke campagne? Stuur dan een protestmail naar Brussel, vraag het gratis actiepakket aan en kijk op deze site voor uitgebreide achtergrondinformatie!
Voor het eerst EU-regels voor vleeskuikens
9 mei 2007Nederlandse vleeskuikens krijgen een tikkeltje meer ruimte in hun overvolle stallen. Dat is het 'goede' nieuws van de eerste Europese regels voor de vleeskuikenhouderij, waartoe de EU maandag besloot.Compassion In World Farming (CIWF) heeft jarenlang actie gevoerd voor het invoeren van welzijnsregels voor de vleeskuikenhouderij. Ondanks het 'goede' nieuws voor Nederlandse vleeskuikens is CIWF toch teleurgesteld over de inhoud van de nieuwe richtlijn, die het welzijn van de miljarden kuikens, die jaarlijks in Europa worden vetgemest en geslacht, nauwelijks verbetert.De richtlijn stelt geen paal en perk aan het fokken voor een snelle groei. Juist deze praktijk zorgt voor ernstige problemen zoals pootgebreken en plotseling hartfalen. Bovendien blijft het aantal kuikens dat op één vierkante meter mag worden gehouden veel te hoog. Onder voorwaarden mogen boeren 42 kilo (!) kip (ca. 20 volgroeide dieren) op een vierkante meter houden. In de Nederlandse bio-industrie werkt men nu met een gemiddelde van ca. 45 kilo/m2, terwijl er ook bedrijven zijn waar de bezettingsgraad boven de 50 kilo komt. Het onafhankelijke wetenschappelijk comité van de EU adviseerde eerder niet verder te gaan dan 11 dieren per m2, omdat het welzijn boven die dichtheid ernstig wordt geschaad.Ondanks de teleurstellende inhoud van de nieuwe richtlijn vindt CIWF het wel een positieve ontwikkeling dat er nu tenminste, voor het eerst, speciale regels voor de vleeskuikenhouderij worden ingevoerd. De richtlijn verplicht de EU namelijk in de komende jaren diverse vervolgstappen te zetten, die kunnen leiden tot verdere aanscherping van de nieuwe regels. De nieuwe richtlijn is daarom een eerste stap op weg naar wetgeving die het welzijn van vleeskuikens daadwerkelijk verbetert. CIWF zal daar onverkort actie voor blijven voeren.
Griekenland aangeklaagd

Februari 2003 CIWF Nederland demonstreert voor de Griekse ambassade in Den Haag.
19 april 2007De Europese Commissie heeft Griekenland aangeklaagd voor het Europese Gerechtshof omdat dat land de Europese regels voor dierenwelzijn en voor het slachten van dieren niet naleeft. Compassion In World Farming (CIWF) heeft de wantoestanden in Griekse slachthuizen herhaaldelijk aan de kaak gesteld en is blij dat er nu eindelijk juridische stappen tegen Griekenland worden genomen.In de afgelopen jaren filmden CIWF onderzoekers regelmatig in Griekse slachthuizen. Daar zagen ze onder meer hoe schapen zonder (afdoende) verdoving werden geslacht. Diverse onderzoeksrapporten van de Europese Commissie bevestigen nu dat Griekenland stelselmatig te kort schiet bij de naleving van de Europese regels voor het welzijn van dieren. De controle op diertransporten blijft in gebreke en in Griekse havens zijn onvoldoende voorzieningen voor dieren die daar na een lange reis zijn aangekomen. Ook constateert de Commissie ernstige tekortkomingen bij het verdoven van dieren voordat ze geslacht worden.Omdat Griekenland herhaaldelijk waarschuwingen negeerde, wordt het land nu voor het Europese Gerechtshof gedaagd. Dat kan uiteindelijk een boete of dwangsom opleggen als Griekenland blijft falen bij het invoeren en naleven van de Europese regels.

Saturday

Dit is echt leuk voor de kinderen!

Ik heb deze site net gevonden en weet nu al dat mijn dochtertje het heel leuk zal vinden!

http://www.kidsforanimals.nl/